De Verenigde Staten wist deze week te ontsnappen aan een faillissement. President Biden tekende donderdag een wetsontwerp dat ervoor zorgt dat het Amerikaanse schuldenplafond werd verhoogd. Hierdoor blijft het land solvabel en kan het nieuwe schulden aangaan om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

President Joe Biden benadrukte begin deze week het belang van een wetsvoorstel dat gericht is op het verhogen van het schuldenplafond en het beheersen van de federale uitgaven en noemde het een cruciale overeenkomst. Enkele dagen later tekende hij het wetsontwerp en voorkomt zo een faillissement van de Verenigde Staten van Amerika.

Het wetsvoorstel werd donderdag met 63 tegen 36 stemmen door de Senaat goedgekeurd, waarmee het de noodzakelijke drempel van 60 stemmen overschreed. Het Huis ging woensdag ook snel te werk en keurde het wetsvoorstel goed met een marge van 314-117 na ongeveer 72 uur beraadslaging. Een overeenkomst deze week was dan ook broodnodig.

Faillissement

De timing van de overeenkomst was bijzonder cruciaal, aangezien het ministerie van Financiën eerder al waarschuwde dat de financiële middelen op 5 juni uitgeput zouden zijn en de Verenigde Staten niet meer solvabel zou zijn. Met andere woorden, een faillissement.

President Biden benadrukte het belang van het wetsvoorstel en benadrukte de noodzaak om het volledige geloof en krediet van de Verenigde Staten te behouden, economische groei te koesteren en de waarden van het land te weerspiegelen. Het niet verhogen van het schuldplafond zou hebben geleid tot het niet betalen van federale verplichtingen, waaronder sociale zekerheid, Medicare en militaire salarissen. Bovendien zou het de wereldwijde financiële markten hebben verstoord en banenverlies in de Verenigde Staten hebben veroorzaakt.

Bronnen: Emma Kinery – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>