Tijdens een zeldzaam gesprek tussen de USA en China hebben diplomaat Anthony Blinken en Chinees president Xi Jinping belooft de relatie tussen beide landen te stabiliseren. De afgelopen jaren was de relatie vertroebeld geraakt en zat de laatste weken op een dieptepunt. Zowel China als de USA beseffen het belang van een goede samenwerking.

De Verenigde Staten van Amerika en China hebben een poging ondernomen om de verstandhouding met elkaar te verbeteren. Diplomaat Anthony Blinken is afgereisd naar China om er te spreken met president Xi Jinping om te benadrukken dat ’s werelds grootste economieën een verplichting hebben om samen te werken in plaats van te kibbelen.

Jinping ging akkoord met deze stelling en zei dat de wereld een ‘generally stable’ USA-China relatie nodig heeft. Hij legde zelfs meer gewicht in zijn uitspraak door te zeggen dat een goede samenwerking bepalend is voor de toekomst en het lot van de mensheid.

I hope that, through this visit, Mr. Secretary, you will make more positive contributions to stabilizing China-U.S. relations.

Ontmoetingen

Blinken benadrukte de uitdagingen die een goede samenwerking momenteel in de weg staan. Hij voegde er aan toe dat de Verenigde Staten voorstander zijn om de situatie tussen beide landen te de-escaleren en om het economische engagement aan te gaan. Zijn bezoek aan China is een goede ‘voorbereiding’ voor de ontmoeting tussen Biden en Jinping in november.

De ontmoeting op hoog niveau is wellicht ook deels het gevolg van enkele bedrijfsleiders die reeds een bezoekje hebben gebracht aan China. Tesla en SpaceX CEO Elon Musk, Apple CEO Tim Cook en JPMorgan CEO Jamie Dimon zijn de afgelopen maanden ook reeds op verplaatsing geweest in een poging China betrokken te houden.

Bronnen: Sam Meredith & Matt Clinch – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickr CC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>