In een tijd van grote veranderingen en toenemende druk, heeft Google een golf van verschuivingen in zijn topmanagement gezien, wat de aandacht van investeerders heeft getrokken. Belangrijke directeuren, waaronder YouTube CEO Susan Wojcicki en financieel directeur Ruth Porat, hebben recent van functie gewisseld. De aanleiding? Een zoektocht naar een nieuwe bedrijfsidentiteit te midden van concurrentie, regelgeving en druk van investeerders.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Google’s leiderschap en AI-druk

Wojcicki, een van de prominentste vrouwen in de techsector, verliet haar functie na negen jaar bij YouTube. Ze blijft echter betrokken bij Google en noemde het een kans om een “nieuw hoofdstuk” te beginnen.

De verschuivingen vinden plaats terwijl Google op zoek is naar een nieuwe identiteit in een tijd waarin de zoekgigant wordt geconfronteerd met concurrentie van AI-aangedreven diensten zoals OpenAI’s ChatGPT. Zo schrijft CNBC. Ondanks de claim van een “AI-first” strategie sinds 2016, heeft Google volgens critici weinig tastbare resultaten laten zien op dit gebied.

Het bedrijf wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals veranderend gebruikersgedrag, verminderde advertentie-inkomsten en een groeiende noodzaak tot investeringen in AI, waar resultaten dus tegenvallen.

Bureaucratie

Voormalig Google-medewerker Praveen Seshadri benadrukt dat bureaucratische uitdagingen het bedrijf kwetsbaar maken voor concurrenten. Toch blijft Google aantrekkelijk als werkgever met grote problemen om aan te pakken. Hij geeft aan:

Nadat ik Google heb verlaten, zie ik in hoe een eens zo geweldig bedrijf langzaam is opgehouden te functioneren

De uitdaging voor Google ligt in het vinden van een balans tussen het heropleven van het innovatieve karakter van zijn beginjaren en het behalen van inkomsten te midden van groeiende druk, laat hij weten.

Bron: CNBC
Foto: iStock