China’s economische vertraging zorgt wereldwijd voor onrust. Het land, dat ooit werd gezien als een drijvende kracht achter een derde van de mondiale economische groei, heeft de aandacht van investeerders over de hele wereld getrokken. Vooral in Azië en Afrika is de impact merkbaar, waarbij landen zoals Japan hun export zien dalen door verminderde Chinese aankopen.

China top importeur

De vertraging heeft invloed op sectoren variërend van bouwmaterialen tot elektronica. Caterpillar Inc. meldt bijvoorbeeld dat de vraag naar bouwmachines in China nog slechter is dan verwacht.

Dat heeft wereldwijd gevolgen, aangezien China de grootste afnemer is uit 40 landen wereldwijd.

Maar de lagere vraag vanuit China heeft ook impact in het land zelf. Goldman Sachs en Morgan Stanley hebben hun voorspellingen voor Chinese aandelen verlaagd en waarschuwen voor mogelijke risico’s in de regio. Deze onzekerheid heeft al geleid tot meer dan $10 miljard aan terugtrekkingen uit de Chinese aandelenmarkt.

 

Impact op VS en Europa

De mindere Chinese motor kan volgens sommige experts voordelig zijn voor de VS en Europa. Omdat deze zouden kunnen profiteren van dalende prijzen, wat centrale banken helpt in de strijd tegen inflatie.

Deskundigen zoals Peter Berezin, de hoofdstrateeg van BCA Research Inc. stellen dat ook. Maar waakt ook voor negatieve effecten op zowel de VS als Europa:

China’s deflatie “niet per se slecht” voor de mondiale economie. Maar als de rest van de wereld, de VS en Europa, in een recessie belanden, en als China zwak blijft, dan zou dat een probleem vormen – niet alleen voor China, maar voor de hele mondiale economie.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock