De G20, een groep van ’s werelds grootste economieën, heeft aangekondigd dat ze zich inzetten voor de invoering van een wereldwijd kader voor crypto-activa. Dit nieuwe kader, bekend als het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF), zal naar verwachting vanaf 2027 in werking treden en heeft gevolgen voor investeerders over de hele wereld. Het zal jaarlijks automatisch informatie uitwisselen over crypto-transacties tussen rechtsgebieden.

CARF is al geïntegreerd in wetgeving!

Het CARF werd voor het eerst voorgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in oktober 2022. Het heeft als doel belastingautoriteiten meer inzicht te geven in crypto-transacties en de personen erachter.

Dit betekent dat informatie over crypto-transacties jaarlijks automatisch zal worden uitgewisseld tussen landen, waaronder de Verenigde Staten, China, de Europese Unie en anderen.

In het kader van deze ontwikkelingen heeft de Europese Unie al in mei nieuwe regels goedgekeurd die voldoen aan het CARF. Deze regels vereisen dat bij de overdracht van digitale activa de naam van de begunstigde, het adres van de begunstigde op de blockchain en het rekeningnummer van de begunstigde worden verstrekt.

Regulering en toezicht moet in rap tempo veranderen

Naast het CARF heeft de G20 ook aanbevelingen van de Financial Stability Board aangenomen voor de regulering en toezicht op crypto-activiteiten en stabiele munten. G20-leiders verklaarden het volgende in een consensusverklaring:

We roepen op tot de snelle implementatie van het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) en wijzigingen in de Common Reporting Standard (CRS). We vragen het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes om een passend en gecoördineerd tijdschema vast te stellen om uitwisselingen door relevante rechtsgebieden te starten.

Deze aanbevelingen stellen vergelijkbare normen voor als bij commerciële banken en benadrukken het belang van het identificeren van alle betrokken partijen.

Bron: Cointelegraph
Foto: iStock