Hui Ka Yan, de eens zo invloedrijke voorzitter van China Evergrande Group, is onder politiecontrole geplaatst, volgens recente berichten. Dit roept vragen op over het lot van de vastgoedreus, aangezien de herstructurering hapert.

Mysterieuze thuissituatie voor Hui

De situatie is echter nog enigszins mysterieus. Hui is niet formeel gearresteerd of aangeklaagd. Het is niet duidelijk waarom Hui onder zogenaamde residentiële surveillance staat, wat een maatregel is die niet gelijk staat aan formele detentie of arrestatie.

De maatregel betekent echter wel dat hij de aangewezen locatie niet mag verlaten en geen contact mag hebben met anderen zonder goedkeuring, volgens de Chinese wetgeving. De maatregel mag niet langer dan zes maanden duren.

De persoonlijke financien van Hui zijn in ieder geval flink achteruit gegaan de afgelopen periode. De waarde van zijn vermogen bedroeg in 2017 nog $42 miljard, maar dit is gedaald tot een ‘kleine’ $1,8 miljard.

Evergrande bevindt zich al geruime tijd in het middelpunt van een vastgoedcrisis die de Chinese economie heeft getroffen. Recentelijk heeft het bedrijf belangrijke schuldeisersvergaderingen geannuleerd en worstelt het met het herstructureringsplan voor zijn schulden overzee.

Toekomstbeeld voor Evergrande niet rooskleurig

Evergrande bevindt zich al geruime tijd in het middelpunt van een vastgoedcrisis die de Chinese economie heeft getroffen. Recentelijk heeft het bedrijf belangrijke schuldeisersvergaderingen geannuleerd en worstelt het met het herstructureringsplan voor zijn schulden overzee. Daarnaast heeft Evergrande nu een verbluffende schuldenlast van $327 miljard!

Deze recente gebeurtenissen wijzen erop dat Evergrande nu ook te maken heeft met de strafrechtelijke autoriteiten, wat de onzekerheid vergroot over het lot van het eens zo machtige vastgoedimperium. Dit vergroot de reeds bestaande onzekerheid omtrent Evergrande’s financiële crisis.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock