Investeerders in de Verenigde Staten worden momenteel geplaagd door ‘extreme angst’. Dit blijkt uit de “Angst en Hebzucht”-index van CNN, die voor het eerst in zes maanden deze alarmerende stemming weergeeft.

In de onderstaande afbeelding zien we het volgende:

Index op Extreme Angst

De index, die vertrouwt op verschillende gegevenspunten, zoals de Cboe Volatility Index (VIX), ook bekend als de “angstmeter” van Wall Street, gaf op woensdag een ‘extreme angst’ aan. Deze situatie doet denken aan maart, toen de markten nog herstelden van de ineenstorting van Silicon Valley Bank.

De VIX bereikte op woensdag zijn hoogste punt sinds 25 mei, wat een duidelijke indicator is van de heersende bezorgdheid onder investeerders.

De “Angst en Hebzucht”-index houdt ook rekening met het aantal aandelen op de New York Stock Exchange die op 52-weken hoogtes handelen in vergelijking met het aantal dat op 52-weken laagtes handelt.

Bovendien toont de vijfdaagse put-to-call ratio, die op het hoogste niveau sinds maart staat, aan dat investeerders zich meer richten op het beschermen tegen verliezen dan op weddenschappen voor stijgende markten.

Opmerkelijke stabiliteit

De enige uitzondering in deze sfeer van angst lijkt de meting van de spreads tussen junkbonds en investment-grade bonds te zijn, die verrassend stabiel blijven, ondanks de stijgende langetermijnrentetarieven.

Op de beurs schommelen de Amerikaanse aandelen tussen winsten en verliezen. Het sentiment van extreme angst onder beleggers weerspiegelt zich dus nog niet in de koersen.

Bron: MarketWatch
Foto: iStock