Aandelenopties gekoppeld aan 2,5 biljoen dollar aan marktwaarde staan op het punt te verlopen. Tegelijkertijd bereikte de ‘angstgraadmeter’ van Wall Street, de Vix, donderdag het hoogste niveau van het jaar. Deze combinatie zou kunnen duiden op een hobbelige rit in de toekomst voor aandelen.

Miljarden opties in beweging

In totaal gaat het om maar liefst $2,5 biljoen aan opties, waarvan $1,7 biljoen verbonden is aan de S&P 500. Deze opties vervallen vandaag.

Zie de verdeling ook in onderstaande afbeelding:

Grote afloopdagen van opties leiden doorgaans tot een stortvloed aan handel op de 16 Amerikaanse optiebeurzen, wat af en toe kan overlopen naar de bredere markt en voor meer volatiliteit binnen dezelfde dag kan zorgen.

Daarnaast hebben strategieën zoals het verkopen van opties om volatiliteit te verminderen, dit jaar aan populariteit gewonnen, zoals eerder gerapporteerd door MarketWatch.

Stijgende angstgraadmeter

Maar een recente stijging van de angstgraadmeter op Wall Street heeft sommigen op Wall Street aangemoedigd om de afloop op vrijdag nog nauwlettender in de gaten te houden, waardoor het ongewoon belangrijk wordt voor een maandelijkse afloop waar geen futurescontracten vervallen.

Deze stijging van de Vix kan zowel goed als slecht nieuws betekenen voor investeerders, volgens Joe Ferrara, beleggingsstrateeg bij Gateway Investment Advisers. Het kan duiden op meer problemen op de markten, maar het verhoogt ook de waarde van S&P 500-gerelateerde opties, wat gunstig is voor strategieën die opties verkopen.

Bron: MarketWatch
Foto: iStock