De consumentenprijzen in China daalden in oktober, terwijl de op één na grootste economie ter wereld worstelde met een ongelijkmatig herstel na Covid. Gegevens van het Nationale Bureau voor Statistiek van China toonden aan dat de consumentenprijsindex in oktober op jaarbasis met 0,2% kromp. Dit is meer dan de verwachte daling van 0,1%, volgens Reuters.
Dit nieuws komt nadat de consumentenprijsindex (CPI) van China onverwacht vlak was in september, wat de noodzaak benadrukt voor verdere beleidsondersteuning.
Producentenprijzen daalden met 2,6%, iets minder dan de verwachte daling van 2,7%, en zijn nu al 13 opeenvolgende maanden negatief. De producentenprijsindex (PPI) van China stond in september op 2,5%, wat aangeeft dat de deflatoire druk in de fabrieken aanhield.
Chinese economie kampt met moeilijkheden
Zhiwei Zhang, president en hoofdeconoom van Pinpoint Asset Management, merkt op:
China bevindt zich nog steeds in een deflatoire omgeving. De binnenlandse vraag blijft traag.”
Hoewel recente gegevens suggereren dat de economische groei in China traag blijft, heeft de overheid gerichte beleidsondersteuning geboden.
De voortdurende schuldcrisis bij twee van China’s grootste vastgoedontwikkelaars heeft echter het consumentenvertrouwen geschaad, aangezien de vastgoedsector ongeveer 30% van de Chinese economie uitmaakt.
‘Singles Day’ zal consumptiekracht meten
Beleggers zullen dit jaar de Singles Day-winkelviering in de gaten houden om de kracht van de Chinese consumptie te meten.
Hao Hong, partner en hoofdeconoom bij Grow Investment Group, voegt toe:
“Ik denk dat de verkoop tijdens Singles Day dit jaar niet aan de verwachtingen voldoet. Mensen zijn gestopt met veel geld uitgeven tijdens de Singles Day-verkoop, dus dit zal waarschijnlijk een rustiger verkoopjaar zijn.”
Bron: CNBC
Foto: iStock