Mastercard zet in op het opsporen en voorkomen van fraude via crypto-uitwisselingen door een exclusief partnerschap aan te gaan met Feedzai. Dit is een platform voor regelgevingstechnologie. Feedzai zal integreren met Mastercard’s CipherTrace Armade-platform. Deze wordt gebruikt om banken te helpen transacties van meer dan 6.000 cryptobeurzen te monitoren op fraude.

Deze stap markeert een belangrijke inspanning van Mastercard in de cryptowereld, specifiek gericht op het opruimen van fraude en oplichting. Het wordt door CNBC gezien als stap om crypto ‘mainstream’ te maken.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Mastercard, dat met dit nieuws zijn november rally voortzet:

Feedzai en Mastercard: Samen tegen crypto-fraude

Feedzai zal rechtstreeks integreren met Mastercard’s CipherTrace Armada-platform, waarmee het toezicht op transacties van meer dan 6000 crypto-uitwisselingen wordt verbeterd.

De samenwerking biedt Mastercard toegang tot Feedzai’s geavanceerde kunstmatige intelligentie. Deze analyseert transacties ter waarde van $1,7 biljoen per jaar.

Hiermee kunnen niet alleen verdachte transacties binnen nano seconden worden geblokkeerd, maar ook legitieme transacties worden herkend.

Feedzai’s CEO, Nuno Sebastio, benadrukt de impact van het partnerschap:

Dit zal de detectie van fraude verhogen door argeloze consumenten te beschermen, maar zal ook potentiƫle activiteiten voor het witwassen van geld en mule-accounts identificeren.

Met deze stap geeft Mastercard een krachtig signaal af aan investeerders over de groeiende legitimiteit van crypto als financieel activum.

Verbeterde veiligheid noodzakelijk

Ajay Bhalla, president van cyber- en intelligentieoplossingen voor Mastercard, benadrukt de noodzaak van cryptobeveiliging:

Onze meest recente gegevens tonen aan dat fraude bij transacties waar mensen crypto kopen 5 keer hoger is dan bij reguliere fiattransacties.

Vorig jaar leidde de hoeveelheid diefstal en oplichting tot een wereldwijde stijging van 79% in verliezen gerelateerd aan crypto ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit volgt uit gegevens van het blockchain-analysebedrijf Chainalysis. Illegale adressen ontvingen $14 miljard in 2022 op jaarbasis, bijna twee keer zoveel als in 2020.

Bron: CNBC
Foto: iStock