Nvidia heeft indrukwekkende resultaten geboekt in het derde kwartaal van fiscaal jaar 2023. Hiermee overtrof het Wall Street’s voorspellingen. De vraag naar de grafische verwerkingsunits (GPUs) van Nvidia overtreft het aanbod, dankzij de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie.

Hoe goed Nvidia heeft gepresteerd kan je terugzien in onderstaande paar financiële cijfers die het publiceerde:

  • De omzet steeg met 206% naar $18,12 miljard. Er werd $16,18 miljard voorspeld. De datacenter-omzet bedroeg $14,51 miljard. Het gamingsegment droeg $2,86 miljard bij.
  • De aangepaste winst was $4,02 per aandeel, wat hoger is dan de verwachte $3,37 per aandeel.
  • In totaal bereikte de nettowinst $9,24 miljard.

In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Nvidia, dat een stevige stijging in november liet zien. Namelijk bijna 25%. Maar sinds het begin van 2023 is het maar liefst 233% gestegen!

Nvidia’s GPU-vraag overtreft aanbod

De sterke vraag naar Nvidia’s grafische verwerkingseenheden (GPU’s) heeft bijgedragen aan dit succes. Vooral vanwege de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie.

Analisten, zoals Srini Pajjuri en Jacob Silverman van de investeringsbank Raymond James, benadrukken het volgende:

De vraag naar GPU’s blijft de aanvoer overtreffen naarmate de adoptie van Generative Artificial Intelligence (Gen AI) zich uitbreidt over verschillende sectoren binnen de industrie.

Pajjuri en Silverman van Raymond James geven Nvidia een “sterke koop” aan, en stellen dat ze niet al te bezorgd zijn over concurrentie. Ze verwachten dat Nvidia in 2024 een aandeel van meer dan 85% behoudt in generatie-AI-accelerators.

Dip-waarschuwing maar positieve omzetvoorspelling

Desondanks waarschuwt Nvidia voor een mogelijke dip in het volgende kwartaal, door exportbeperkingen naar China en andere landen.

Het bedrijf kijkt ook vooruit en voorspelt een omzet van $20 miljard voor het volgende kwartaal. Dit wijst op een indrukwekkende groei van bijna 231%.

Bron: CNBC
Foto: iStock