Onlangs onthulde Nvidia CEO Jensen Huang dat Amerikaanse chipfabrikanten nog minstens een decennium verwijderd zijn van onafhankelijkheid in de toeleveringsketen met China. Nvidia is steeds meer onderworpen aan strengere exportcontroles. Deze beperken de mogelijkheid om zijn meest geavanceerde chips naar China te sturen.

Nvidia past zijn strategie al steeds verder aan om te voldoen aan de strengere Amerikaanse regelgeving.

Huang, sprekend op het New York Times’ DealBook Conference, onderstreepte de noodzaak van deze onafhankelijkheid. Het is volgens hem extreem belangrijk voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Maar volgens hem is volledige onafhankelijkheid van de Chinese toeleveringsketen de komende tien tot twintig jaar niet echt haalbaar.

Exportbeperkingen treffen Nvidia

Nvidia, bekend om zijn geavanceerde GPU’s, heeft onlangs gewaarschuwd voor een negatieve impact op de resultaten in het vierde kwartaal. Dit komt door de strengere Amerikaanse exportcontroles.

Deze beperkingen belemmeren het verzenden van krachtige chips naar China, een markt die van groot belang is voor Nvidia. Nvidia haalt namelijk 20% van zijn inkomsten uit China. Hierdoor zijn de Nvidia-aandelen terugetrokken na het even aantikken van $500.

Volgens Huang kan China echter manieren vinden om deze technologie te verkrijgen of binnenlands te stimuleren. Hij merkte ook op dat hoewel Nvidia wordt beperkt door exportregels, het bedrijf nog steeds tien jaar voorloopt op gesanctioneerde Chinese fabrikanten, waaronder Huawei.

Balans tussen zaken en veiligheid in chipindustrie

De CEO benadrukte de evenwichtsoefening tussen zakendoen en nationale veiligheid:

Wij zijn een bedrijf dat is opgericht voor zaken, en daarom proberen we zaken te doen met iedereen met wie we kunnen. Aan de andere kant zijn onze nationale veiligheid en onze nationale concurrentiepositie belangrijk

Bron: CNBC
Foto: iStock