Een recente enquête uitgevoerd door de Financial Times laat zien dat vooraanstaande economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer hawkish blijft dan de markt verwacht. Men verwacht dat de Fed haar rentetarieven handhaaft op het hoogste niveau in 22 jaar, tot minstens juli 2024. De hoge rentetarieven zijn ongunstig voor risicoactiva.

Renteverlagingen later en minder dan Wall Street denkt

De meerderheid van de ondervraagden dacht dat de fase van renteverhoging in het historische monetaire verkrappingsbeleid van de Federal Reserve nu voorbij was. Maar bijna twee derde dacht dat de centrale bank pas in het derde kwartaal van 2024 of later zou beginnen met het verlagen van haar referentierente:

Maar liefst driekwart van de ondervraagde economen verwachten dat de Fed de rente slechts met een half procentpunt of minder zal verlagen vanaf het huidige niveau van 5,25-5,5 procent:

Fed’s verdeeldheid en marktoptimisme

De enquête werd uitgevoerd in samenwerking met de Kent A Clark Center for Global Markets aan de University of Chicago Booth School of Business. Het onderstreept de verdeeldheid over de aanpak van de Fed ten aanzien van inflatie. Deze verdeeldheid komt naar voren te midden van tekenen dat de grootste economie ter wereld begint te vertragen.

Volgens James Hamilton, een professor in de economie aan de University of California in San Diego, is er nog steeds veel momentum voor de economie. Hij voegt eraan toe:

Ik zie geen noodzaak om de rente onmiddellijk te verlagen, en ik denk niet dat de Fed dat van plan is.

Bron: Financial Times
Foto: iStock