De arbeidsmarkt in de Verenigde Staten blijft sterk groeien, met een verwachte toename van 187.000 banen in november. Dit hogere cijfer benadrukt de veerkracht van de Amerikaanse economie. Het zal echter ook het standpunt van Federal Reserve-functionarissen versterken dat de rentetarieven nog geruime tijd hoog moeten blijven.

Aanhoudende hogere rentetarieven zouden ook betekenen dat er langer druk blijft op aandelenmarkten. De markt hoopt al een tijdje dat de rente juist verlaagd zal worden en de koersen zijn al gestegen door dit enthousiasme.

Renteverlagingen blijven mogelijk langer uit

Hoewel markten speculeren over renteverlagingen, blijven Fed-functionarissen vastbesloten om deze stap niet te zetten. De focus ligt op het bereiken van een evenwicht in loongroei om de inflatie op 2 procent te houden.

De recente oplossing van grote stakingen in de auto-industrie en bij screenwriters heeft mogelijk bijgedragen aan de banengroei van vorige maand. Toch vrezen sommige analisten dat de details van de novembercijfers zwaktes in de arbeidsomstandigheden kunnen onthullen.

Terwijl academici een renteverlaging pas in de tweede helft van volgend jaar verwachten, tonen markten een vroegere prijsstelling. Sommige handelaren voorspellen een mogelijke renteverlaging al in maart, als de arbeidsmarkt verder verzwakt.

Bron: Financial Times
Foto: iStock