Investeerders over de hele wereld krabben zich in het hoofd na de onverwachte draai van Wall Street, waar de S&P 500 zijn slechtste dag kende sinds september. De verkoopgolf verspreidde zich als een lopend vuurtje naar Azië en Europa. 

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van S&P500:

Opties en FedEx beursdaling

Verschillende analisten wijzen op een risicovolle vorm van optiehandel als boosdoener. Zero-day opties, die op dezelfde dag verlopen, kenden een hoog handelsvolume en worden gezien als een mogelijke oorzaak van de plotselinge daling.

Er wordt ook gespeculeerd dat de verkoop deels te wijten is aan een teleurstellende omzetverwachting van bezorggigant FedEx, gezien als een indicator voor de Amerikaanse economie.

Analisten wijzen op een bredere ‘risk-off’ beweging en groeiend vertrouwen in toekomstige renteverlagingen. Jim Reid van Deutsche Bank zegt:

De verliezen maakten deel uit van een algemene risicomijdende trend. Na de verkoop van gisteren zijn investeerders optimistischer geworden over mogelijke renteverlagingen door de Fed in 2024.

Hobbelig 2024

Hoewel sommigen geloven dat de markt een zachte landing voor de economie verwacht, waarschuwt Russ Mould van AJ Bell voor een hobbelig 2024.

Een neergang zou onwelkom nieuws zijn voor bedrijfswinsten, stelt Mould. Zelfs als centrale banken de rentetarieven verlagen zoals de markt hoopt. Op dit moment balanceren aandelen namelijk op een koord naar een gehoopte zachte landing voor de economie.

En dat er nog veel investeerders zijn die van een zachte landing uitgaan, zien we aan Peter Toogood, de chief investment officer bij Embark Grou. Hij gaf het volgende aan:

Ik denk niet dat er eigenlijk sprake is van een significante vertraging in de VS. Ik vind het leuk dat economen blijkbaar verrast zijn door dingen – nou, wen er maar aan om verrast te worden. Ik ben niet overtuigd dat de wereld instort.

Bron: CNBC
Foto: iStock