Ondanks een heropleving van chip-prijzen, daalde de operationele winst van Samsung Electronics met meer dan een derde in het vierde kwartaal tot $2,1 miljard. Dit was slechter dan de verwachte $2,7 miljard. Analisten voorzien echter een versnelling van het herstel in de halfgeleiderindustrie door toenemende vraag naar krachtige chips.

De Zuid-Koreaanse techgigant rapporteerde een 35% daling in de operationele winst, wat echter de kleinste daling op jaarbasis in vijf kwartalen is.

De aandelen van Samsung daalden licht na de aankondiging. Maar verwachtingen van een snelle heropleving van de industrie hebben de aandelen van Samsung in het afgelopen jaar met 25 procent doen stijgen.

Positieve trend voor chip industrie

De chipdivisie, normaal gesproken de grootste inkomstenbron, leed onder productieverminderingen. De industrie heeft vorig jaar de ergste neergang in decennia meegemaakt, nadat matige consumentenvraag naar technologische gadgets leidde tot een overschot aan aanbod. Dit werd veroorzaakt door hoge inflatie.

Maar herstellende chip-prijzen wijzen op een positieve trend. Roko Kim, analist bij Hana Financial Investment, benadrukt:

De industrie stabiliseert sneller dan verwacht door aanpassingen in het aanbod. Hij voorspelt dat chipmakers tegen het einde van het eerste kwartaal met lage voorraden zullen zitten, wat kan leiden tot een verhoging van de productie.

Winstherstel voor Samsung

HSBC voorspelt een “enorme winstherstel” voor Samsung in 2024, aangedreven door AI-serverinvesteringen en groei in de vraag naar geheugenchips.

Samsung’s operationele winst wordt verwacht te stijgen tot 43 biljoen won, met een omzetstijging van 18 procent tot 308 biljoen won.

Bron: Financial Times
Foto: iStock