Olieprijs loopt op na geopolitieke spanningen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de wind in de rug. Aan het einde van de ochtend noteerde de AEX een procent in het groen op 782,61 punten

Beleggers hebben niet lang wakker gelegen van de hoger dan verwachte inflatiecijfers die donderdag in de VS werden gepubliceerd. De markt blijft onverminderd rekenen op een serie renteverlagingen dit jaar.

Het was volgens Frank Vrancken van Bank Edmond de Rothschild fascinerend om te zien hoe de Amerikaanse markten de hoger dan verwachte inflatiecijfers van donderdag hebben verwerkt. De S&P500-index daalde tijdens de sessie met bijna 1 procent, maar wist deze verliezen goed te maken en sloot vrijwel onveranderd. Net als de Dow Jones en de Nasdaq overigens.

Vranken zag wel dat de uitspraken van Fed-leden na de publicatie van de inflatiecijfers zeer gemengd van aard waren. Maar de beleggers veranderden uiteindelijk hun verwachting over een eerste renteverlaging in maart niet significant.

En aangezien de obligaties een deel van de verliezen goedmaakten, deden de aandelenmarkten dat ook. 

Als Vrancken kijkt naar de wereldwijde obligatieveilingen van deze week, blijkt uit het getoonde enthousiasme duidelijk dat de markten inderdaad nog steeds optimistisch zijn over renteverlagingen.

Vanmiddag gaat het resultatenseizoen over het vierde kwartaal officieel van start, zo merkte KBC op. Op de rol staan op Wall Street Bank NY Mellon, Bank of America, Blackrock, Citigroup, Delta Air Lines, JP Morgan Chase, United Health en Wells Fargo.

“Analisten verwachten voor het laatste kwartaal van 2023 een gemiddelde winstdaling van ruim 18 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2022. Die verwachting zal gemiddeld wel weer ruimschoots worden overtroffen. We kijken, zoals altijd, vooral naar de afgegeven vooruitzichten”, blikte Simon Wiersma van ING vooruit.

De euro/dollar daalde naar 1,0960. De tienjarige Duitse Bund daalde licht tot 2,153 procent.

Voor een vat ruwe olie werd circa 3 procent meer betaald, nadat de VS en het VK aanvallen uitvoerden op de Houthi-rebellen in Jemen.

Stijgers en dalers

Adyen was met een koerswinst van 3,5 procent de sterkste stijger in de AEX. Goldman verhoogde het koersdoel voor Adyen fors en werd daarbij positiever over het vierde kwartaal van de Amsterdamse betaaltspecialist.

DSM-Firmenich en RELX wonnen 2,9 en 1,8 procent. JPMorgan noemde RELX ook voor 2024 weer de sectorfavoriet. Wolters Kluwer steeg met 1,4 procent, net als Aegon, dat volgens JPMorgan samen met ASR meer kansen biedt dan NN en het Belgische Ageas. NN daalde vrijdag met een half procent. Alleen Ahold Delhaize deed het slechter met een verlies van 0,6 procent.

In de AMX gingen Basic-Fit en Just Eat aan kop met 2,6 en 2,0 procent koerswinst. Alleen Air France-KLM en OCI noteerden in het rood.

Smallcap B&S won 6,1 procent en BAM en Ebusco 2,5 en 2,2 procent. TomTom leverde meer dan een procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.