De Eurozone worstelt om een tweede opeenvolgende kwartaaldaling in het bruto binnenlands product te voorkomen. De twee grootste economieën, Duitsland en Frankrijk, presteerden ondermaats. Dit deed de verbeterde groei in Italië en Spanje teniet.
Eurozone: Mix van groei en krimp
In Frankrijk bleef het bruto binnenlands product (bbp) stabiel in december. Duitsland daarentegen kromp met 0,3%, voornamelijk door dalende investeringen in bouw en machines.
Italië en Spanje brachten enige opluchting. Italië’s economie groeide met 0,2%, dankzij een sterkere industriële en dienstensector. Spanje overtrof verwachtingen met een kwartaalgroei van 0,6%, aangedreven door toenemende binnenlandse vraag.
Hoewel de eurozone in het vierde kwartaal naar verwachting met 0,1% is gekrompen, zijn economen optimistisch over een lichte opleving in 2024. Dalende inflatie en aanhoudende loongroei zouden de consumentenbestedingen moeten stimuleren.
De eurozone bleef wel achter bij de VS, die in 2023 ’s werelds snelstgroeiende geavanceerde economie was, en China met een groei van 5,2%.
Uitdagingen ondanks hoop op herstel
Ondanks de hoop op een herstel wordt er ook gewaarschuwd voor uitdagingen. Een van de zorgen is dat overheden subsidies terugtrekken. Deze werden eerder ingevoerd om de stijgende kosten van levensonderhoud na de Russische invasie in Oekraïne te verzachten.
Bron: Financial Times
Foto: iStock