De goudmarkt beleefde in 2023 een historisch jaar, zo meldt de World Gold Council. Investeerders, waaronder centrale banken, zorgden voor een recordvraag naar goud. In totaal werd er vorig jaar 4.899 ton goud verhandeld, vergeleken met 4.741 ton in 2022.
In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud, dat momenteel weer verder boven de $2.000 stijgt:
Goudstijging door geopolitieke spanningen
De belangrijkste redenen achter deze stijging waren aanhoudende geopolitieke spanningen en de voortdurende economische zwakte in China.
Shaokai Fan, de wereldwijde hoofd van centrale banken bij WGC, benadrukte de impact van wereldgebeurtenissen:
De Rusland-Oekraïne oorlog en het conflict tussen Israël en Hamas, samen met de vertraging in China’s economie, hebben de goudprijzen naar recordhoogtes gestuwd.
Centrale banken, waaronder de People’s Bank of China, speelden een leidende rol in deze trend. Fan benadrukte het feit dat China’s centrale bank vorig jaar 225 ton goud kocht, waardoor hun totale voorraad op indrukwekkende 2.235 ton kwam.
De Chinese vastgoedcrisis en bezorgdheid over alternatieve investeringen leiden individuele beleggers naar goud. Volgens Fan kiezen Chinese investeerders voor goud als bescherming tegen onzekerheid in andere activaklassen.
Goud vooruitzichten 2023-2024
Wat betreft de vooruitzichten voor 2024, benadrukt WGC dat de goudaankopen waarschijnlijk niet het niveau van 2023 zullen bereiken. Een mogelijke daling van de inflatie kan de vraag stabiliseren.
Volgens Fan:
Tijdens periodes van sterke hyperinflatie doet goud het heel goed, maar tijdens matige inflatoire perioden kan het alle kanten op gaan.
Bron: CNBC
Foto: iStock