De Japanse yen maakte een wilde rit deze week, met speculaties over interventies door de overheid. Op maandag bereikte de yen zijn hoogste punt in 34 jaar tegenover de dollar, maar herstelde later die dag vanwege geruchten over ingrijpen door Japanse autoriteiten. Woensdag versterkte de valuta met meer dan 2%, vermoedelijk ook door interventie, aldus sommige marktanalisten.
Nicholas Smith van CLSA zei:
De overheid weigert te bevestigen of ze hebben ingegrepen, maar ik denk dat weinig mensen twijfelen.
In de volgende grafiek zien we het koersverloop van yen tegenover de dollar, die terug is gekomen van zijn stijging tot een record van 160:
Bank of America schat omvang van interventie
Analisten van Bank of America schatten de omvang van de interventie op tussen de 5 en 6 biljoen yen. Volgens hen zou een tweede interventie kleiner kunnen zijn.
Tot de yen 160 bereikte, beschouwden analisten niveaus tussen 155 en 160 als een ‘grens’ voor de interventie. De yen was al verzwakt sinds de historische bijeenkomst van de Bank of Japan in maart.
De yen werd echter getroffen door de aanhoudende sterkte van de dollar en de afnemende verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve.
Rol van yen in economisch herstel
BOJ hield de rentetarieven ongewijzigd tijdens de recente vergadering. Gouverneur Ueda erkende de volatiliteit van de yen maar gaf geen concrete maatregelen aan. Markten verwachten verdere interventies van Japanse autoriteiten.
Edward Yardeni van Yardeni Research zei:
Ik denk dat de Bank of Japan waarschijnlijk gedwongen zal worden om door te gaan met ingrijpen.
HSBC merkte op dat een zwakkere yen een belangrijke rol speelt bij het “heropblazen” van de economie. Frederic Neumann van HSBC zei:
Na jaren van verlies aan concurrentievermogen voelen exporteurs eindelijk de voordelen van de herijking van wisselkoersen. Een verdere verzwakking van de yen kan nodig zijn voor een blijvend herstel in de productiesector.
Bron: CNBC
Foto: iStock