Twee belangrijke leden van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben maandag hun steun uitgesproken voor een renteverlaging. Dit maakt een verlaging volgende week bijna zeker. De Europese Centrale Bank wordt verwacht sneller te handelen dan de Amerikaanse Federal Reserve, die doorgaans vooroploopt bij monetaire beleidsbeslissingen.

Inflatie neemt af, voldoende aanleiding voor ECB-renteverlaging

Olli Rehn, lid van de raad van bestuur van de ECB, zei dat de inflatie in de eurozone blijft dalen. Hij gelooft dat de tijd rijp is om in juni de rente te verlagen. Rehn gaf het volgende aan:

Dankzij dit desinflatieproces convergeert de inflatie op een duurzame manier naar ons doel van 2%.

Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, zei in een interview met de Financial Times dat er genoeg redenen zijn om de rente te verlagen. Lane benadruklte het volgende:

Behalve grote verrassingen, is er op dit moment voldoende om het hoogste restrictieniveau te verwijderen.

Analisten van de Bank of America denken dat de ECB sneller zal handelen dan de Amerikaanse Federal Reserve. Claudio Irigoyen van Bank of America zei:

De Fed en de ECB lijken uit elkaar te gaan lopen, met een waarschijnlijk ECB-renteverlaging in juni terwijl men in de VS rekening houdt met een langdurige hoge rente.

Veel onzekerheid over Fed’s renteverlaging

In de VS is er veel discussie over wanneer de Fed de rente zal verlagen. Vorige week zorgden sterke economische en arbeidsgegevens ervoor dat Goldman Sachs zijn voorspelling voor een renteverlaging van de Fed verschoof naar september in plaats van juli.

De notulen van de Fed-vergadering van 30 april tot 1 mei laten zien dat er onzekerheid is over het juiste moment voor een verlaging. Irigoyen zei:

Wij denken dat de renteverlagingcycli van de ECB en de Fed sterk zullen verschillen.

Bron: CNBC
Foto: iStock