China heeft een enorme financieringsronde afgerond om zijn halfgeleiderindustrie te ondersteunen, waarbij het land maar liefst $47 miljard heeft opgehaald. Deze zet is bedoeld om de ambitie van President Xi Jinping te realiseren, om China zelfvoorzienend te maken in de technologische sector.

China’s ‘Big Fund’: Steun voor chipbedrijven

Het fonds, genaamd de National Integrated Circuit Industry Investment Fund Phase III, heeft als doel om Chinese chipbedrijven en technologieën te ondersteunen.

De financiering, ook wel bekend als de ‘Big Fund’, is samengesteld uit bijdragen van verschillende partijen. Hieronder vallen bijdragen van het ministerie van Financiën, lokale overheden, staatsbedrijven en voor het eerst ook staatsbanken.

De focus van deze financieringsronde ligt op het versterken van de positie van Chinese fabrikanten van apparatuur voor chipfabrieken.

Dit nieuws heeft een positieve invloed gehad op de aandelen van verschillende Chinese halfgeleiderbedrijven, waaronder SMIC en Hua Hong.

Strategische zet in de techrace onder China en de VS

Het is opmerkelijk dat de Chinese overheid deze stap zet te midden van toenemende spanningen met de Verenigde Staten over technologische dominantie. De VS heeft zelf miljarden dollars geïnvesteerd om hun eigen chipindustrie te versterken.

Analisten zien deze financiering als een strategische zet van China om zijn positie te versterken in de wereldwijde techrace.

De voorzitter van de Big Fund, Zhang Xin, benadrukte het belang van deze financiering en het potentieel ervan om de Chinese halfgeleiderindustrie te transformeren.

Bron: Financial Times
Foto: iStock