BHP moet snel beslissen om een bod uit te brengen of zich zes maanden terug te trekken. Anglo heeft eerdere voorstellen afgewezen, maar stemde in met een week verlenging voor gesprekken. Anglo blijft tegen BHP’s complexe deal, zonder oplossing. BHP oefent druk uit met toezeggingen voor goedkeuring in Zuid-Afrika.

Anglo verklaarde dat BHP haar fundamentele zorgen niet heeft weggenomen en besloot unaniem geen verdere verlenging te geven. Hierdoor daalden Anglo’s aandelen met 7,6%. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Anglo:

Zuid-Afrika cruciaal door grote operaties Anglo

Een succesvolle overname zou BHP tot een dominante speler in de grondstoffenmarkt hebben gemaakt en hun koperproductie aanzienlijk hebben verhoogd. Dit zou de terugkeer naar grootschalige fusies en overnames in de mijnbouwsector markeren.

Zuid-Afrika speelt een cruciale rol in de mogelijke deal. Dit aangezien het thuis is voor enkele van Anglo’s grootste operaties en het bedrijf er sterke politieke en sociale banden heeft.

De deal zou verschillende goedkeuringen in Zuid-Afrika vereisen, waar strenge “publiek belang”-beoordelingen gelden. Anglo heeft een eigen herstructureringsplan gelanceerd en wil dat BHP de structuur wijzigt of toezegt toekomstige kosten voor aandeelhouders te dekken.

BHP vertrouwt op de dealgoedkeuring en beheersbare risico’s

BHP verklaarde woensdag dat het vertrouwen had in de goedkeuring van de deal en de risico’s “kwantificeerbaar en beheersbaar” achtte, gebaseerd op vergelijkbare transacties.

Het bedrijf is bereid een beëindigingsvergoeding te bespreken als de deal niet doorgaat. Ook zal het de kosten delen van extra werknemersparticipatie in Zuid-Afrika.

Daarnaast zullen toezeggingen worden gedaan op het gebied van liefdadigheid en lokale inkoop. Deze kosten zijn al meegenomen in hun aanbod. Verschillende grote aandeelhouders van Anglo steunen het bedrijf bij zijn inspanningen om de deal te heroverwegen.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock