ConocoPhillips, een grote speler in de olie-industrie, voert vergevorderde gesprekken om Marathon Oil over te nemen. De mogelijke deal zou Marathon waarderen op net iets meer dan $15 miljard. Dit nieuws komt op een moment waarop de Amerikaanse energiesector een golf van consolidatie doormaakt, met grote spelers die strijden om de waardevolste activa in handen te krijgen.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Marathon oil. Het aandeel steeg zo’n 4% na het nieuws:

Grote deal voor ConocoPhillips

ConocoPhillips, met een marktkapitalisatie van ongeveer $139 miljard, heeft eerder dit jaar al aangegeven dat consolidatie in de sector noodzakelijk is.

Deze deal zou de grootste zijn voor ConocoPhillips sinds de aankoop van Concho Resources voor $10 miljard in 2020.

Het laat zien dat grote spelers in de sector bereid zijn om aanzienlijke bedragen te investeren om hun positie te versterken te midden van de voortdurende schommelingen in de energiemarkt.

De CEO van Conoco, Ryan Lance, zei in maart dat consolidatie “het juiste is om te doen voor onze industrie”. Hij voegde verder toe:

Onze industrie moet consolideren. Er zijn te veel spelers. Schaal is belangrijk, diversiteit is belangrijk in de zaken.

Diversiteit van activiteiten bij Marathon

Marathon Oil, een gevestigde speler met activa verspreid over verschillende regio’s, heeft nog niet gereageerd op de berichten over de mogelijke overname. Deze stilte voedt speculatie over de uitkomst van de onderhandelingen en de reactie van andere spelers in de markt.

Marathon bezit diverse activa, waaronder olievelden in Noord-Dakota en de Permian Basin, en een geïntegreerde gasactiviteit in Equatoriaal-Guinea.

Een eventuele overname van Marathon Oil door ConocoPhillips zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de dynamiek van de energiemarkt en de positie van de betrokken bedrijven.

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock