In mei klom de inflatie in de eurozone naar 2,6%, hoger dan verwacht. De kerninflatie, zonder de schommelingen van energie, voedsel, alcohol en tabak, steeg ook naar 2,9%.

Markten anticiperen op signalen van beleidsmakers

De ECB wordt verwacht om op 6 juni haar rentetarieven te verlagen, de eerste keer sinds 2019. Markten anticiperen sterk op deze stap na weken van signalen van beleidsmakers.

Hoewel de inflatie in mei steeg, wordt verwacht dat tarieven zullen schommelen door basiseffecten van de energiemarkt en afbouw van overheidssteun.

De inflatie is sinds oktober 2022 afgekoeld, maar aandacht blijft gericht op diensteninflatie als cruciale indicator voor binnenlandse druk. Bij de komende vergadering zal meer duidelijkheid komen over mogelijke verdere renteverlagingen dit jaar.

ECB-lid waarschuwt voor volatiele deflatie

De diensteninflatie, belangrijk voor binnenlandse inflatoire druk, steeg naar 4,1%. Klaas Knot, ECB-lid, zei eerder deze week dat de volgende fase van deflatie “meer volatiel” zal zijn.

Kamil Kovar, senior econoom bij Moody’s Analytics, benadrukt dat de inflatiepiek waarschijnlijk een “laatste kleine hobbel in de deflatieweg” is. Kamil geeft aan:

De hoop op een renteverlaging in juli is nu bijna verdwenen. Als de ECB in juni tarieven verlaagt, komt dit door het momentum van de laatste negen maanden.

Bron: CNBC
Foto: iStock