Op dinsdag daalden de aandelen van het Franse IT-bedrijf Atos met ongeveer 12%. Dit kwam nadat het bedrijf had aangekondigd een reddingsdeal te hebben gekozen, wat zal leiden tot een aanzienlijke verwatering van bestaande aandeelhouders.

In onderstaande grafiek zien we de koers van Atos:

Layani’s visie: Atos als tech-Leider

Atos koos voor het voorstel van belangrijke aandeelhouder David Layani, waardoor de bestaande aandeelhouders naar verwachting minder dan 0,1% van het aandelenkapitaal zullen behouden.

Volgens Layani is het doel van de deal om Atos te positioneren als een toonaangevende speler in de internationale techsector. Atos meldt dat Layani’s deal de kapitaalstructuur versterkt en financiële stabiliteit biedt.

Het bedrijf verklaarde:

Het voorstel dat is ingediend door het Onepoint-consortium heeft ook de steun van een groot aantal financiële crediteuren van Atos en geeft daardoor meer vertrouwen dat er een definitieve financiële herstructureringsovereenkomst zal worden bereikt.

Layani’s consortium, met partners als Onepoint en Econocom, zal de herstructurering leiden.

Zoektocht naar redding

Atos, dat belangrijke contracten heeft met onder andere de Franse overheid en de Olympische Spelen van Parijs 2024, staat al geruime tijd onder financiële druk. Het ervaart moeilijkheden met zijn stijgende schuld en de zoektocht naar reddingsmogelijkheden.

Atos heeft met verschillende grote bedrijven, waaronder Airbus, gesprekken gevoerd tijdens financiële problemen. De Franse overheid heeft interesse getoond in het overnemen van delen van Atos’ bedrijf.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock