Stijging van circa een half procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,5 procent in het groen.

Donderdag verloor de AEX juist nog 0,8 procent op een slotstand van 924,61 punten, nadat de Federal Reserve woensdagavond aangaf dat het dit jaar waarschijnlijk maar één keer de rente zal verlagen.

De hoofdindices in Frankfurt, Parijs en Milaan daalden gisteren zelfs circa twee procent, net als de Midkap index op Beursplein 5. 

“We gaan nu de komkommertijd in. De meeste bedrijfscijfers zijn gepubliceerd en beleggers hebben de focus kort gezegd op slechts één sector [tech]. De waarderingen van veel aandelen buiten deze sector zijn eenvoudigweg laag. Het kan zijn dat een ‘campingrally’ bij de achtergebleven aandelen voor beweging zorgt”, zei beursexpert Geert Schaaij van Beursgenoten.

“Veel beleggers staan met cash langs de zijlijn en hebben de rally van de afgelopen acht maanden gemist, hopend op een correctie om alsnog in te kunnen stappen. En een correctie is best mogelijk, en zou heel normaal zijn, maar waarderingen van aandelen zijn zowel in absolute als relatieve zin niet overdreven duur te noemen”, vulde investment manager Simon Wiersma van ING aan.

Wall Street wist in tegenstelling tot de Europese beurzen donderdagavond wel voorzichtig de weg omhoog te vinden, na een beter dan verwachte producentenprijsindex en ondanks dus het besef dat de Fed geen haast heeft met het verlagen van de rente. 

Hoofdgraadmeter S&P 500 scherpte met een winst van 0,2 procent voor de vierde handelsdag op rij zijn hoogste stand ooit aan. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 5 basispunten tot 4,24 procent

De Aziatische beurzen noteerden daarnaast vanochtend verdeeld. De Nikkei index in Tokio herstelde van verliezen na het rentebesluit van de Bank of Japan en noteerde 0,4 procent in het groen. De Hang Seng index in Hongkong was de grootste daler met een verlies van 0,7 procent.  

De Bank of Japan handhaafde vrijdag zijn beleidsrente op een bandbreedte tussen de 0 en 0,1 procent, maar kondigde wel aan dat het overweegt om de aankopen van Japanse staatsobligaties af te bouwen. De dollar won vanochtend ruim een half procent ten opzichte van de yen. 

De Amerikaanse olie-future koerste daarnaast vanochtend 0,6 procent lager op 78,16 dollar per vat. Donderdagavond steeg de future in New York nog met 0,2 procent.  

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Franse inflatie in mei, de importprijzen in de VS en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde koerste donderdag 0,2 procent hoger op 5.433,74 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 38.647,10 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.667,56 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.