Toch zijn de records deze week aangescherpt.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX stond vrijdag onder druk, terwijl midweeks nog de records werden aangescherpt, en rondde een volatiele week af die beleggers veel nieuwe informatie heeft opgeleverd.

De AEX daalde 0,6 procent naar 918,72 punten en verloor op weekbasis ook zo’n 0,5 procent.

Er was deze week veel nieuws. Zo daalde de Franse beurs met 6,5 procent op weekbasis. Beleggers lijken nog steeds bang voor de mogelijkheid van een overwinning voor de populistische, extreemrechtse Rassemblement national. Dit na het verrassende besluit van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven, nadat hij in de Europese verkiezingen een stevige nederlaag leed.

Aan de andere kant van de oceaan stond de inflatie afgelopen week op het menu. De consumentenprijsindex en de producentenprijsindex kwamen beide lager uit dan verwacht, wat de Amerikaanse aandelenmarkten een impuls gaf.

Tussen deze metingen door hield de Federal Reserve de rente woensdagavond stabiel. Belangrijker was dat de Fed voor dit jaar op nog slechts één renteverlaging rekent. In maart waren dit er nog drie. Volgens de CME FedWatch Tool twijfelen beleggers tussen één of twee verlagingen in 2024.

De olieprijzen noteerden vrijdagmiddag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het rood op 78,46 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 82,61 dollar werd betaald, ook een daling van 0,2 procent.

De afgelopen week stegen de olieprijzen grofweg 4 procent, nadat oliekartel OPEC vasthield aan de voorspelling van een relatief sterke groei van de mondiale vraag naar olie voor 2024. Goldman Sachs voorspelde een solide Amerikaanse vraag naar brandstof voor deze zomer.

De rentes daalden verder. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,21 procent, en dat is het laagste niveau sinds april. De Duitse variant noteerde 14 basispunten lager op 2,35 procent en de Franse tienjaars noteerde op 3,17 procent.

De euro daalde vrijdag onder de 1,07 dollar, deels doordat de euro verzwakte en de dollar aansterkte. “De beweging komt van beide kanten en daarmee houdt de volatiliteit nog even aan”, zag valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. 

De euro/dollar noteerde op 1,0696. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0719 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0743 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX profiteerde DSM-Firmenich van een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Het aandeel steeg 0,7 procent. Unilever won 0,8 procent en Wolters Kluwer, dat een koersdoelverhoging kreeg van KBC Securities, won 0,3 procent.

Aegon noteerde vandaag ex-dividend, maar hiervoor gecorrigeerd steeg het aandeel wel 0,7 procent.

De grootste dalers in de hoofdindex waren AkzoNobel en Besi die 3,1 en 3,5 procent verloren.

In de AMX was er één stijger, namelijk FlowTraders met een winst van 0,1 procent. De grootste dalers waren  AMG, Allfunds, Air France-KLM en Signify die die tussen de 3,1 en 3,8 procent verloren.

Bij de smallcaps waren vastgoedaandelen NSI en Vastned de enige stijgers met winsten van 0,7 procent.

Heijmans daalde 0,7 procent, ondanks ondertekening van een nieuw raamcontract met de provincie Utrecht. De totale omzetwaarde is maximaal 125 miljoen euro voor projecten binnen deze samenwerking. 

De grootste dalers waren BAM en Ebusco met verliezen van 3,3 en 6,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street rood gekleurd en daalde de S&P 500 met 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.