Rijke landen willen meer goud gaan kopen en volgen hiermee opkomende economieën. Dit blijkt uit een onderzoek van de World Gold Council. Bijna 60 procent van de centrale banken in deze landen denkt dat goud belangrijker wordt. Vorig jaar was dit nog maar 38 procent. De grote vraag blijft ondanks dat de prijs van goud telkens nieuwe recordhoogtes bereikt.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van goud:

Opkomende markten leiden in goudaankopen sinds 2008

Ook opkomende markten kopen veel goud sinds de crisis van 2008. Ongeveer 40 procent van deze landen wil hun goudreserves dit jaar nog verhogen. Bij de rijke landen is dit 13 procent, het hoogste sinds het begin van het onderzoek.

Shaokai Fan van de World Gold Council zegt:

Meer landen denken dat goud meer waard wordt en de dollar minder.

De reden hiervoor is diversificatie. Centrale banken willen niet te veel afhankelijk zijn van de dollar. Dit komt doordat de VS hun munt gebruiken in sancties tegen landen zoals Rusland.

Goudprijs stijgt in tijden van crises

Goud is dit jaar flink duurder geworden. Dit komt door de grote vraag. Vorige maand bereikte de goudprijs bijna $1.450 per troy ounce. Dit is een stijging van 42 procent sinds het Israël-Hamas conflict in oktober begon.

Goud blijft aantrekkelijk vanwege zijn lange-termijnwaarde en stabiliteit tijdens crises. Centrale banken voegden in 2022 en 2023 meer dan 1.000 ton goud toe aan hun reserves.

De dollar wordt ondertussen minder populair. Het aandeel van de dollar in de wereldwijde reserves daalde van 70 procent in 2000 naar 55 procent vorig jaar.

De Chinese munt, de renminbi, wint wel terrein, maar minder dan verwacht. Veel centrale banken vertrouwen minder op de Chinese economie.

 

Titel: Financial Times
Foto: iStock