SoftBank-oprichter Masayoshi Son heeft zijn visie op de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) gedeeld tijdens de jaarlijkse vergadering met investeerders. Hij benadrukte dat eerdere investeringen van het technologieconcern slechts een opmaat waren voor wat hij beschouwt als zijn levensmissie. Namelijk het realiseren van ‘artificial superintelligence’ (ASI), een technologie die aanzienlijk slimmer zou zijn dan mensen.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van SoftBank, dat tijdens de vergadering licht lager gleed:

Visie op AI en de toekomst van SoftBank

Son sprak over kansen in AI, robotica, datacenters en autonoom rijden, waarbij hij de noodzaak van partnerschap benadrukte om zijn visie te verwezenlijken. Hij zei verder het volgende over de kunstmatige superintelligentie die hij wil realiseren:

Dit is waarvoor ik ben geboren, om ASI te realiseren!

Na een periode van defensief optreden vanwege verliezen bij de techzware Vision Funds, heeft SoftBank nu een sterke balans en miljarden in kas. CFO Yoshimitsu Goto noemde in mei het leen-tot-waarde niveau van de groep mogelijk te laag en te veilig.

Aandeleninkoop versus AI-visie en privatisering

Analisten bij Elliott Management, zoals gerapporteerd door de Financial Times, dringen echter aan op een terugkeer van kapitaal naar aandeelhouders via een aandeleninkoopprogramma van $15 miljard. Son weerhield zich hier echter van en zei:

Het realiseren van ASI heeft mijn volledige focus.

Son hintte zelfs naar de mogelijkheid van privatisering van SoftBank vanwege de onderwaardering van het bedrijf op de beurs. Hij merkte op dat hun aandelenkoers te zwaar is ondergewaardeerd, de zogenaamde ‘Masa Son korting’.

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock