Volkswagen heeft aangekondigd dat het tot $5 miljard zal investeren in een partnerschap met Rivian, een Amerikaanse start-up voor elektrische voertuigen (EV’s). Deze samenwerking is bedoeld om VW’s softwarecapaciteiten te versterken, wat resulteerde in een stijging van meer dan 35% van de aandelenkoers van Rivian.

In november 2021 overtrof Rivian na zijn beursintroductie Volkswagen in marktwaarde, maar de aandelenkoers is sindsdien met 90% gedaald. Met de investering van Volkswagen heeft het deze daling alweer enigszins herstelt:

Volkswagen strijdt in EV-markt

Het Duitse automerk zoekt naar manieren om zijn elektrische aanbod te versterken te midden van sterke concurrentie van Tesla en Chinese rivalen. Volkswagen’s eigen softwareontwikkelaar, Cariad, had moeite om producten op tijd te leveren, wat resulteerde in vertragingen bij de lancering van nieuwe modellen.

Volkswagen versnelt zijn focus op EV’s en integreert OpenAI’s ChatGPT in alle elektrische ID-modellen via hun spraakassistent.

Software vormt een grote uitdaging voor VW’s elektrische voertuigen, vooral in China. Daar winnen lokale digitale concurrenten zoals BYD en Nio snel terrein.

Rivian verwacht groei door samenwerking met Volkswagen

Volgens RJ Scaringe, oprichter en CEO van Rivian, zal de samenwerking Rivian’s software en elektronica-platform naar een breder publiek brengen via de wereldwijde schaal van de Volkswagen Groep.

Scott Sherwood van SSO Report merkte op:

Voor Rivian is dit een reddingsboei. Ze misten een diep gefinancierde investeerder.

Bron: Financial Times
Foto: iStock