Amerikanen vieren Onafhankelijkheidsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag geëindigd met een nieuw record op de borden. Bij een slot van 934,82 punten steeg de AEX 0,4 procent en bereikte de index een all time high.

Het Damrak volgde daarmee het spoor van Wall Street, waar de S&P 500 en Nasdaq de afgelopen dagen nieuwe records vestigden.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector, die in juni een onverwacht sterke krimp vertoonde en zelfs daalde tot het laagste niveau sinds de pandemie in 2020.

Beleggers beoordeelden de inkoopdata als “slecht nieuws is goed nieuws”, volgens Wiersma, waarbij de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september, steeg van 62 naar 72 procent.

De notulen van de laatste vergadering van de Fed in juni, toonden wel een nog altijd voorzichtige Fed, die meer vooruitgang wilde zien op het gebied van inflatie.

Volgende richtpunt voor de Fed én de markten is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Voor de maand juni wordt gerekend op een banengroei van 200.000, een stabiele werkloosheid van 4,0 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in mei.

Donderdag was het verder een rustige dag in Europa. De Amerikaanse beurzen bleven gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag, oftewel The Fourth of July, in de Verenigde Staten. Verder keken beleggers zijdelings naar de Britse verkiezingen. Een exitpoll wordt om 23.00 uur Nederlandse tijd.

“De komende 18 maanden krijgen we nog veel meer verkiezingen in belangrijke delen van de wereld, wat zo nu en dan voor volatiliteit op de markten kan zorgen. Dat geldt zo mogelijk nog meer voor het beleid van centrale banken. Twijfels over het wel of niet open- of dichtdraaien van de geldkraan kunnen leiden tot flinke koersuitslagen. En centrale banken zijn meer bepalend voor de markten dan verkiezingen”, aldus de expert van ING.

De euro/dollar noteerde donderdag licht hoger rond 1,08. “Na de daling van de ISM zouden we morgen verdere dollar zwakte kunnen zien wanneer het banenrapport van juni wordt gepubliceerd”, zeiden valutastrategen van ING.

De groeiende kans dat Donald Trump in november opnieuw wordt gekozen als president en het politieke risico voor de EU, met de tweede ronde van de Franse verkiezingen op zondag, zouden de neerwaartse beweging van de dollar echter kunnen beperken, aldus ING.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASMI aan de leiding met een koerswinst van 1,9 procent. UMG won 1,7 procent.

De verliezen bleven beperkt tot minder dan een procent, waarbij Besi hekkensluiter was. Prosus, Adyen en DSM-Firmenich daalden rond een half procent.

In de AMX ging Signify 2,7 procent hoger en won OCI na een koopadvies van Jefferies 2,4 procent. InPost verloor 2,0 procent en Alfen daalde zelfs met 5,7 procent. ING haalde Alfen na de winstwaarschuwing van vorige week van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 61 naar 19 euro.

In de AScX ging Nedap 2,6 procent hoger. Heijmans steeg 2,0 procent. PostNL, woensdag ook al onder druk, daalde vandaag nog eens 1,7 procent. Theon verloor 2,9 procent. Fastned leverde 3,5 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.