Beleggers wachten op nieuwe impulsen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag de week voorzichtig begonnen, afwachtend op nieuwe impulsen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 5.572,85 punten, maar scherpte tijdens de handel opnieuw de recordstanden licht aan. De Dow Jones index verloor 0,1 procent op 39.344,79 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.403,74 punten. Ook deze index scherpte de records weer verder aan.

Er waren maandag 17 S&P 500-aandelen die tijdens de handel nieuwe hoogtepunten bereikten, waaronder Dow-componenten Amazon, Apple en Goldman Sachs. Maar ook Meta en Eli Lilly scherpten de records aan.

Ondanks de nieuwe records leken beleggers het wel wat rustiger aan te doen in aanloop naar nieuwe impulsen zoals belangrijke inflatiegegevens. Dit om verdere aanwijzingen te krijgen over de vraag of de Fed toch eerder de rente gaat verlagen dan verwacht.

De Amerikaanse consumentenprijzen staan voor donderdag op de agenda en de producentenprijzen voor vrijdag.

Gerekend wordt op een inflatie voor consumenten op jaarbasis van 3,1 procent in juni, tegenover 3,3 procent in mei. De kerninflatie zou stabiel zijn gebleven op 3,4 procent.

Een inflatie die duidelijk lager uitkomt dan verwacht, zou de deur kunnen openen naar een renteverlaging over een paar weken, zelfs als de markt dit momenteel onwaarschijnlijk acht. Experts van zowel Fundstrat als Renaissance Macro waarschuwden dat Wall Street de mogelijkheid van een renteverlaging tijdens de Fed-vergadering in juli mogelijk onderschat.

Handelaren verwachten momenteel twee renteverlagingen in 2024, waarvan de eerste in september, volgens de CME FedWatch Tool.

Ook gaat het bedrijfscijferseizoen weer van start en staan de resultaten van enkele grote financiële giganten en consumentenbedrijven op de agenda.

Donderdag staan Delta Airlines en PepsiCo geagendeerd en eind deze week starten ook traditiegetrouw de Amerikaanse banken die de boeken openen. Vrijdag is het de beurt aan JPMorgan en Citigroup. JPMorgan zou in het tweede kwartaal een lagere winst hebben geboekt, maar de cijferrapportage zal volgens marktanalisten van CMC Markets weinig volatiliteit genereren. Citigroup zou juist een hogere winst hebben geboekt, verwacht de markt. Ook hier zal de impact voor het aandeel vermoedelijk beperkt zijn, denkt CMC.

De lat voor het cijferseizoen ligt hoog. Over het geheel genomen wordt verwacht dat bedrijven in de S&P 500 voor het vierde kwartaal op rij groei rapporteren, met winsten die vermoedelijk met 8,8 procent zijn gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar, volgens FactSet. Dat zou de grootste stijging zijn sinds het eerste kwartaal van 2022.

De olieprijzen daalden maandag ongeveer 1,0 procent. De oliemarkten kijken naar de hernieuwde pogingen om te onderhandelen over een wapenstilstand in Gaza en zijn gespitst op het orkaanseizoen in de VS nu orkaan Beryl, die zich ongeveer 150 mijl bevindt van een belangrijke olieraffinaderij in het zuiden van de VS.

De Amerikaanse tienjarige obligatierentes stegen maandag licht naar 4,28 procent.

De euro/dollar handelde nagenoeg stabiel op 1,0822. De Europese munt herstelde van een aanvankelijke dip na de bekendmaking van de uitslag van de Franse verkiezingen, die in een beslissende tweede ronde verrassend genoeg werden gewonnen door het linkse blok.

Bedrijfsnieuws

Boeing heeft schuld bekend aan het misleiden van regelgevende instanties op het gebied van veiligheid in de aanloop naar twee dodelijke 737 MAX-crashes. Het aandeel steeg uiteindelijk 0,6 procent.

Paramount Global verloor 5,3 procent, nadat het had ingestemd met een fusie met Skydance Media. Skydance nam voor ruim 8 miljard dollar National Amusements over, de meerderheidsaandeelhouder van Paramount.

Aandelen van Koss, dat koptelefoons maakt, profiteerden vorige week flink van de huidige meme-hype, met een koerswinst van 191 procent. Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty, heeft publiekelijk echter geen berichten over Koss geplaatst die erop duiden dat hij in het bedrijf belegt. Maandag daalden de aandelen van Koss zo’n 21 procent.

De aandelen van Vista Outdoor stegen 0,9 procent. Maandag maakte het bedrijf bekend dat de raad van bestuur unaniem heeft besloten om een bod van 42 dollar per aandeel van MNC Capital af te wijzen. Het buitensport- en munitiebedrijf omschreef het bod als “ontoereikend en opportunistisch”. In plaats daarvan wil Vista Outdoor fuseren met Czechoslovak Group. Het Tsjechische bedrijf wil 2,1 miljard dollar betalen voor Kinetic Group waarin de munitie-activiteiten van Vista zijn ondergebracht. MNC wil het hele bedrijf kopen voor ongeveer 3,2 miljard dollar. 

De aandelen Morphic Holding stegen ruim 75 procent , nadat Eli Lilly  maandag zei dat het Morphic Holding zou overnemen voor 3,2 miljard dollar. De deal waardeert de aandelen van Morphic met een premie van 79 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag en richt zich op de ingretin-therapieën van het bedrijf. Ingretinen zijn receptoren die betrokken zijn bij een breed scala aan biologische activiteiten. Het belangrijkste product van Morphic zou een specifiek ingretine blokkeren voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De aandelen Eli Lilly sloten maandag onveranderd.

De aandelen van IDEAYA Biosciences stegen ruim 15 procent, nadat het bedrijf zei dat het positieve resultaten had ontvangen van de tweede fase van zijn monotherapie-uitbreidingsdosis om bepaalde vormen van kanker te behandelen.

 Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.