Microsoft heeft besloten om zijn positie in het bestuur van OpenAI op te geven vanwege toenemende regelgevende druk in Europa en de VS rondom AI-technologie. Dit besluit volgt op een periode van nauwlettend toezicht, dat begon nadat Sam Altman als CEO van OpenAI werd ontslagen en snel weer werd aangenomen.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Microsoft, dat licht lager gleed na de bekendmaking:

Impact van concurrentietoezicht op Microsoft’s besluitvorming

Altman benadrukte dat samenwerking met Microsoft de juiste keuze was voor OpenAI. De introductie van de ChatGPT-chatbot in 2022 versterkte de positie van OpenAI als veelbelovende startup wereldwijd.

Microsoft heeft naar verluidt $13 miljard geïnvesteerd in OpenAI, waarmee het een leidende positie inneemt in de ontwikkeling van AI-modellen.

Alex Haffner, partner mededingingsrecht bij advocatenkantoor Fladgate, zei het volgende over de keuze van Microsoft om een stap terug te doen:

Je kunt moeilijk concluderen dat de beslissing van Microsoft niet sterk is beïnvloed door doorlopend toezicht op concurrentie/antitrust met betrekking tot de invloed van grote techbedrijven (en anderen) op opkomende AI-spelers zoals OpenAI

Bron: CNBC
Foto: iStock