Brussel heeft ingestemd met maatregelen van Apple die concurrenten toegang geven tot zijn contactloze betalingstechnologie, waardoor het techbedrijf een forse boete ontloopt. Apple zal ontwikkelaars toestaan om zijn ’tap-and-go’ technologie te gebruiken zonder verplichting tot Apple Pay. Dit zorgt volgens de EU voor meer concurrentie op de markt.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Apple, dat steeg na de bekendmaking:

EU maakt Apple’s toezeggingen bindend

Margrethe Vestager, die verantwoordelijk is voor het handhaven van de EU mededingingsregels benadrukt:

Vandaag’s beslissing maakt Apple’s toezeggingen bindend. Het opent de concurrentie in deze cruciale sector door Apple te weerhouden van het uitsluiten van andere mobiele portemonnees uit het iPhone-ecosysteem.

Na een lang onderzoek beschuldigde Brussel Apple in 2022 van concurrentievervalsing door rivalen de toegang tot technologie te ontzeggen ten gunste van Apple’s eigen betalingssysteem.

Sinds januari zijn ambtenaren bezig met het testen van Apple’s concessies, zoals gratis toegang tot NFC-technologie voor ontwikkelaars op iOS-apparaten, zonder verplichting tot Apple Wallet of Apple Pay.

Apple: Eerste bedrijf onder EU’s Digital Markets Act

De EU dreigde Apple met een boete tot 10% van zijn jaarlijkse omzet, mogelijk $40 miljard in 2023. Apple is het eerste bedrijf onder de EU’s Digital Markets Act, gericht op consumentenkeuze en digitale markten.

Het kreeg ook een recordboete van €1,8 miljard voor anti-competitieve praktijken in muziekstreaming en heeft beroep aangetekend.

Bron: Financial Times
Foto: iStock