PepsiCo heeft in het tweede kwartaal van dit jaar wisselende prestaties geboekt, met een nadrukkelijke daling van de vraag naar dranken en snacks in Noord-Amerika. Dit heeft geleid tot een bijstelling van de verwachtingen voor de jaaromzet, waarbij het bedrijf nu uitgaat van een organische groei van ongeveer 4%, lager dan eerder voorspeld.

De aandelen van PepsiCo daalden even na de bekendmaking van de resultaten, maar herstelde direct. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Pepsico:

Organische groei naar beneden bijgesteld

De winst per aandeel van PepsiCo kwam uit op $2,28, hoger dan de verwachtingen van $2,16. De totale omzet steeg licht met bijna 1% tot $22,5 miljard, voornamelijk dankzij sterke prestaties in internationale markten.

Met de resultaten heeft het zijn organische groei verwachting verlaagd naar 4%. CEO Ramon Laguarta benadrukte het volgende:

Als we zeggen minstens 4%, hadden we in gedachten meer richting 5%. Nu praten we meer richting 4%… het heeft specifiek te maken met de consument in de VS.

Het bedrijf had moeite op de thuismarkt door productterugroepingen en afnemende vraag naar zijn producten. Consumenten zijn nu prijsbewuster geworden, na jaren van prijsstijgingen kopen ze minder chips.

Frito-Lay en PepsiCo’s dranken dalen in Noord-Amerika

Frito-Lay, bekend van merken als Cheetos en Doritos, zag het volume in Noord-Amerika met 4% dalen. Pepsi’s drankendivisie in dezelfde regio noteerde een volumedaling van 3%.

Quaker Foods North America, onderdeel van PepsiCo, kampte met een volumedaling van 17% door terugroepacties wegens mogelijke salmonellacontaminatie eerder dit jaar. Het bedrijf verwacht verbetering in de tweede helft van het jaar.

Bron: CNBC
Foto: iStock