De Europese Commissie heeft Elon Musk’s X ervan beschuldigd gebruikers te misleiden en de regels voor digitale content te overtreden. Hierdoor loopt het platform het risico op een zware boete.

De Commissie begon vorig jaar een onderzoek naar X om te bepalen of het in strijd handelt met de Digital Services Act (DSA). Deze wet verplicht grote techbedrijven om beter toezicht te houden op de inhoud op hun platforms.

EU dreigt met boete tot 6% van jaaromzet

Volgens de voorlopige bevindingen van de Commissie heeft X misleidende tactieken (‘donkere patronen’) gebruikt om gebruikers te sturen naar specifieke producten en diensten. Daarnaast bleek X tekort te schieten in advertentietransparantie en het beschikbaar stellen van data aan onderzoekers.

Margrethe Vestager, de antitrustchef van de EU, benadrukte:

X voldoet niet aan de DSA door gebruik te maken van donkere patronen en zo gebruikers te misleiden, en door geen adequate advertentiedatabase te bieden of toegang tot gegevens voor onderzoekers toe te staan.

Als de beschuldigingen worden bevestigd, kan X een boete krijgen tot 6% van zijn wereldwijde jaaromzet. Het bedrijf heeft nu de kans om zich te verdedigen tegen deze aantijgingen.

Deze ontwikkeling kan een impact hebben op investeerdersvertrouwen in X en andere grote techbedrijven zoals TikTok, AliExpress en Meta, die ook onder de loep liggen van de EU.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock