Tesla wordt steeds meer een AI-bedrijf, terwijl het te boek staat als een elektrische autobouwer. Dat is de conclusie van Adam Sarhan van 50 Park Investments. De grotere focus op AI is volgens Sarhan ook de reden dat Tesla sinds het dieptepunt in april bijzonder hard is hersteld. De katalysator achter deze kering is Elon Musk, de flamboyante oprichter en CEO van het bedrijf.

Tesla zal op dinsdag na de Amerikaanse beurshandel kwartaalcijfers publiceren. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Tesla:

Musk’s AI-Strategie: Impact op Tesla’s aandelenkoers

Volgens analist Adam Sarhan van 50 Park Investments is deze verschuiving cruciaal voor Tesla’s hoge waardering in vergelijking met traditionele autofabrikanten. De markt reageerde positief op Musk’s belofte om nieuwe modellen sneller te introduceren, inclusief betaalbaardere voertuigen, ondanks recente tegenvallende kwartaalcijfers.

Musk blijft echter onder druk staan om de groei van Tesla’s EV-activiteiten nieuw leven in te blazen, terwijl hij tegelijkertijd werkt aan autonome technologie. Het uitstel van de onthulling van robotaxi-prototypes tot oktober, zoals gemeld door Bloomberg, veroorzaakte een tijdelijke dip in de aandelenkoers.

Ook andere analisten merken op wat Sarhan zegt. Seth Goldstein van Morningstar, wijzend op de volatiliteit die gepaard gaat met Musk’s beslissingen, benadrukte:

“De recente rally van Tesla lijkt sterk gerelateerd te zijn aan de AI-focus,”

Tesla’s vooruitzichten: Lagere winst en hoop op verbetering

Analisten voorspellen dat Tesla’s winst voor het tweede kwartaal aanzienlijk lager zal zijn dan vorig jaar. Hoewel recente verbeteringen in voertuigverkopen enige hoop hebben gegeven.

Adam Jonas van Morgan Stanley, die optimistisch blijft over de toekomst van het bedrijf, benadrukt:

Tesla heeft de potentie om te profiteren van AI, maar moet eerst de negatieve winstherzieningen in de autoactiviteiten stabiliseren.

Bron: yahoo!finance
Food: iStock