Na forse verkoopgolf op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een flink lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,4 procent in het rood. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter al 1,3 procent lager op 903,46 punten. 

De risicobereidheid onder beleggers lijkt ook vanochtend ver te zoeken, met rode openingsindicaties voor de beurzen in Europa. De rode koersen voorbeurs volgen op forse verliezen op Wall Street woensdagavond, waarbij vooral techaandelen het moesten ontgelden na een tegenvallende start van het cijferseizoen voor de grote technamen.

De AI-hype zorgde in de eerste jaarhelft nog voor recordkoersen, maar beleggers zijn inmiddels wat sceptisch over de bijdrage ervan aan de resultaten van techbedrijven.

De marktreactie op de cijfers van Alphabet op woensdag, die iets beter dan verwacht waren, maar die tegelijk ook zorgen opriepen over de investeringen in AI, laten zien dat de verwachtingen hoog liggen in aanloop naar cijfers van onder meer Nvidia, Microsoft en andere technamen.

“Het is niet een kwestie van aan de verwachtingen voldoen. De verwachtingen moeten echt overtroffen worden”, zo stelde fondsbeheerder David Lundgren van Little Harbor Advisors.

“Er zijn wat zorgen of de grote techbedrijven aan de hooggespannen verwachtingen van analisten kunnen voldoen”, vulde investment manager Simon Wiersma van ING aan. Dit leidt tot winstnemingen.”

Volgens Carmignac lopen de analistenverwachtingen voor de winstgroei van grote Amerikaanse bedrijven, van rond 10 procent, niet in de pas met de verwachting van 4 tot 5 procent economische groei. Dat zou komen door de extreme winstgroei van de uiterste populaire AI-gerelateerde aandelen. Carmignac voorziet teleurstelling, omdat “we er in alle redelijkheid van kunnen uitgaan dat de exponentiële winstgroei in die sector op een gegeven moment stagneert.”

De risicoaverse stemming loopt samen met onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zorgen over de mondiale groei, stelde analist Lloyd Chan van MUFG Bank.

Beleggers in Europa krijgen vandaag veel bedrijfscijfers te verwerken, naast Amerikaanse groeidata over het tweede kwartaal.

De olieprijzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat onder meer bleek dat de olievoorraden voor de vierde week op rij waren gedaald. Bij een settlement van 77,59 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,8 procent duurder. Wat meespeelde zijn de risico’s op verstoringen van het aanbod door de bosbranden in Alberta, Canada. Deze bedreigen nog steeds meer dan 10 procent van de olieproductie in de regio, zeiden analisten van ANZ Research in een onderzoeksrapport.

In de Aziatische handel vanochtend, liepen de olieprijzen evenwel weer met krap een procent terug.

De euro/dollar noteerde op 1,0837. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0859 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0849 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

BE Semiconductor Industries heeft in het tweede kwartaal aan de eigen outlook voldaan. De omzet van Besi bedroeg afgelopen kwartaal 151,2 miljoen euro en er werd voor 185,2 miljoen euro aan nieuwe orders genoteerd. Besi zelf verwachtte dat de omzet in het tweede kwartaal gelijk zou blijven aan die in het eerste kwartaal op 146 miljoen euro met een maximale afwijking van 5 procent. Voor het lopende derde kwartaal gaf Besi donderdag een outlook af van een vlakke omzet.

Universal Media Group heeft in het tweede kwartaal een sterker dan verwachte omzetgroei geboekt, terwijl het bedrijfsresultaat juist iets minder sterk verbeterde dan voorzien. De omzet steeg met bijna 9 procent tot 2,93 miljard euro. Analisten rekenden vooraf op een groei van 6 procent tot 2,89 miljard euro.

Aalberts heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de resultaten onder druk zien staan. “De eerste zes maanden waren een uitdaging, waarbij we minder activiteit zagen bij klanten, vooral bij building technology”, zei CEO Stéphane Simonetta in een toelichting.

BAM heeft in de eerste helft van 2024 meer omzet behaald, waar analisten op dalingen rekenden, en hield zoals verwacht de marge stabiel. De outlook voor heel 2024 werd gehandhaafd.

Arcadis heeft in het tweede kwartaal van 2024 de omzet verder zien stijgen en de marge zien oplopen. Het bedrijf handhaafde de groeiplannen voor de komende drie jaar.

Marel schreef in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers en haalde iets meer orders binnen dan in de drie maanden ervoor, maar het bedrijf stelde de groeiverwachtingen neerwaarts bij en rekent dit jaar op een omzetdaling.

Vastned heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de bezettingsgraad zien oplopen, terwijl de outlook voor heel het jaar werd gehandhaafd. 

Sif Holding gaat definitief 53 monopiles leveren voor de fundering van het offshore windpark OranjeWind, voorheen bekend als Hollandse Kust West.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,3 procent lager op 5.427,13 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 39.853,87 punten en de Nasdaq sloot zelfs 3,6 procent lager op 17.342,41 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.