Na cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend duidelijk lager, waarbij vooral de koersverliezen van UMG en Besi opvielen, terwijl Unilever na cijfers de weg nadrukkelijk omhoog vond. Rond de klok van half twaalf daalde de AEX met 1,2 procent tot 892,65 procent.

Daarmee trad de Amsterdamse beurs, net als andere Europese aandelenmarkten, in het voetspoor van Wall Street, dat woensdagvond een stap terug deed. “Hoewel de Amerikaanse aandelenmarkten sinds de zomer wat momentum verloren, heeft onzekerheid over de verkiezingen in de VS en Frankrijk de risicobereidheid vooralsnog niet op een doorslaggevende manier beïnvloed”, stelden analisten van SEB nochtans.  

Het huidige cijferseizoen heeft voor wat opschudding gezorgd in de markten, zo ziet hoofdstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild. “Grote verliezen voor Big Tech en de luxesector leiden tot een breedgedragen terugval. Tegelijk verlagen blue chips als Nestlé hun outlook, terwijl in de farmaceutische sector juist optimisme”, aldus Vranken, wijzend op positief nieuws van Roche en Sanofi.

Deze week en volgende week zijn volgens hem belangrijk voor het cijferseizoen en kunnen de basis vormen voor een verdere rotatie tussen sectoren. “Ook voor obligatiebeleggers breken er spannende tijden aan, gezien de Federal Reserve de markten kan verrassen. Als vrijdag blijkt dat de Amerikaanse inflatie harder is teruggelopen dan verwacht, dan kunnen de geruchten over een aanstaande renteverlaging toenemen”, aldus Vranken.

Vanmiddag gaat de aandacht uit naar de wekelijkse steunaanvragen en groeicijfers uit de Verenigde Staten. Verder zijn er cijfers van AbbVie, American Airlines en Dow, naast resultaten van Harley-Davidson en Honeywell.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0847. De olieprijzen daalden met ruim een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gaf Besi ruim 11,3 procent prijs, ondanks dat in het tweede kwartaal aan de eigen outlook werd voldaan. De outlook voor het derde kwartaal viel echter flink tegen, oordeelde Degroof Petercam. Sectorgenoten ASMI en ASML verloren 2,4 en 3,3 procent, ondanks dat het koersdoelverhogingen regende voor ASMI.

Unilever won juist 5,2 procent. Unilever heeft in het tweede kwartaal de onderliggende omzetgroei zien vertragen, maar werd positiever over de marge in 2024, nadat deze in de eerste helft van het jaar boven verwachting steeg. Degroof zag ruimte om het koersdoel te verhogen en Jefferies was onder de indruk van de marges bij Unilever.

UMG verloor maar liefst 26,4 procent. “We vrezen dat beleggers schrikken van de missers bij abonnementen en streaming, en een veel grotere uitkering van royalty’s dan verwacht”, aldus ING. UBS neemt zijn koopadvies en koersdoel van 32,50 euro in heroverweging, omdat het uitgangspunt dat dubbelcijferige groei bij de omzet uit streamingabonnementen zou aanhouden door toename van abonnees en prijsverhogingen, wellicht niet houdbaar is.

RELX daalde na cijfers 0,7 procent.

In de AMX won Arcadis na resultaten 0,4 procent. De cijfers waren volgens Jefferies beter dan voorzien. Aalberts maakte een koersval van 7,3 procent, nadat de resultaten onder druk stonden. Desondanks sprak Degroof van een veerkrachtige prestatie. Cijfers van Air France-KLM konden aanvankelijk ook niet bekoren. De luchtvaartmaatschappij werd flink geraakt door hogere kosten, zag ING. Het openingsverlies is inmiddels echter omgezet in een koerswinst van 3,8 procent.

BAM verloor 0,4 procent na cijfers. Die lieten een onverwachte omzetstijging zien.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.