Unilever zag zijn aandelen stijgen op donderdagochtend nadat het bedrijf zijn verwachtingen voor het volledige jaar had verhoogd. Ook kondigde het plannen aan om zijn ijsdivisie tegen eind 2025 af te splitsen. De omzetgroei was positief voor sectoren zoals schoonheid en welzijn, maar minder gunstig voor ijsproducten zoals Ben & Jerry’s en Magnum.

De aandelen maakten een sprong van 5%. In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Unilever:

Sterke groei in alle segmenten

Het bedrijf, met merken als Dove, Axe, Hellmann’s, Knorr, Domestos, Marmite en Vaseline, rapporteerde groei in alle segmenten in de eerste helft van het jaar.

CEO Hein Schumacher benadrukte een toename in verkoopvolume, ondanks prijsstijgingen die werden afgeremd door lagere inflatie in grondstoffen. Hij zei:

We hebben een goede volumegroei gezien, met een sequentiële verbetering daarin. Maar de prijzen waren wat ingetogen, en dat was ook het gevolg van de grondstoffenmand die een veel lagere inflatie zag dan we natuurlijk de afgelopen paar jaar hebben gezien.

Hoewel de onderliggende prijsgroei dit jaar slechts 1% was, steeg de organische omzet met 3,9% in het tweede kwartaal.

Efficiëntie en productiviteit drijven brutowinstmarge

Het bedrijf overtrof de verwachtingen met zijn brutowinstmarge en verhoogde zijn margeprognose naar minstens 18% voor het hele jaar. Dit zal naar verwachting de winst per aandeel met 7-8% doen stijgen volgens analisten van Jefferies.

Het bedrijf rapporteerde dat de sterke verbetering van de brutowinstmarge in de eerste helft van het jaar te danken was aan efficiëntie en productiviteit, maar dat deze gunstige omstandigheden niet zouden aanhouden in de tweede helft.

Schumacher zei:

We zijn erg gefocust op marge-uitbreiding om onze merken weer aan te wakkeren en de investering in marketing achter onze topmerken te vergroten. En dat is wat we hebben gezien in de eerste zes maanden van het jaar.

Bron: CNBC
Foto: iStock