Beleggers verwerken opnieuw veel bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger in een poging te herstellen van de koerstikken in de afgelopen dagen. 

Rond de klok van half twaalf steeg de AEX met 0,4 procent tot 902,52 punten. Echter, de AMX daalde met 0,7 procent na tegenvallende resultaten bij Signify en vooral Flow Traders.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de recente volatiele beursweek maar maakte zich weinig zorgen.

“Nu blijkt dat ook een aantal centrale bankiers zich zorgen maakt over de sterke vertraging van de inflatie en/of een verzwakking van de arbeidsmarkt, maken wij ons als belegger wat minder zorgen. Dit betekent immers dat rentes eindelijk worden verlaagd en de geldkraan, na twee jaar in recordtempo te zijn dichtgedraaid, langzaam weer opengaat. En dat is gunstig voor beleggers. Anders gezegd: zolang centrale banken zich zorgen maken hoeven wij dat als belegger minder te doen. Daar zit wel een grote ‘maar’ aan. Dit geldt alleen als de economie niet van een klif valt”, aldus Wiersma. Maar dat is op dit moment ook niet aan de orde volgens de expert.

Nagenoeg alle Europese markten stonden vrijdag hoger, in afwachting van de Amerikaanse PCE-inflatie, die belangrijk is voor het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Volgens analisten is deze inflatie gedaald van 2,6 naar 2,5 procent, terwijl de kerninflatie 2,6 procent is gebleven. Vanmiddag om half drie worden de cijfers gepubliceerd.

De olieprijzen bleven dicht bij huis en een vat Brentolie kostte 0,2 procent minder op 82,20 euro.

De rentes bewogen nauwelijks en de euro/dollar steeg licht naar 1,0851. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen wonnen de chippers voor de verandering. ASML, Besi en ASMI stegen tussen de 1,4 en 2,6 procent. Na de cijfers van Besi op donderdag, die stevig werden afgestraft, verlaagden verschillende analisten vandaag hun koersdoel voor Besi.

Universal Music, donderdag al de grootste daler, leverde vrijdag nog eens 0,9 procent in.

Onder de midkappers waren de uitslagen groter na een serie aan bedrijfscijfers. Basic Fit won 11,5 procent na een solide eerste halfjaar en onder meer een groei van het ledenbestand. De cijfers die Basic-Fit over de eerste jaarhelft presenteerde, waren een tikje beter dan verwacht, zo concludeerde analist Kris Kippers van Degroof Petercam vrijdag in een rapport.

Vopak won 2,1 procent. De tankopslagspecialist verhoogde vrijdag de outlook voor 2024, nadat in het tweede kwartaal iets minder omzet, maar wel een iets hoger resultaat werd geboekt. De resultaten van Vopak in het tweede kwartaal kwamen overeen met de verwachtingen, zo schreef ING vrijdag in een analyse.

WDP verloor daarentegen 4,4 procent. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2024 een stijging van de winst geboekt en de outlook voor dit jaar herhaald. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor WDP van 34,00 naar 32,00 euro, maar met behoud van het Accumuleren advies.

Signify kreeg een flinke tik te verwerken en daalde ruim 6 procent na tegenvallende cijfers en een afgezwakte outlook. ING sprak van teleurstellende resultaten en een verlaging van de consensus dreigt. 

Ook Flow Traders ging fors onderuit en verloor zelfs bijna 20 procent. De prestaties vielen tegen ten opzichte van de verwachtingen. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe toekomstplannen, waarbij het dividend werd opgeschort. ING rekent op veel weerstand van aandeelhouders op dit besluit en vreest voor de koersontwikkeling. 

Bij de kleinere aandelen won Heijmans ruim 10 procent. Het bouwbedrijf heeft vrijdag de outlook voor 2024 verhoogd, nadat in de eerste zes maanden van dit jaar meer omzet en resultaat werd geboekt en er ook aanzienlijk meer woningen werden verkocht.

Ebusco steeg 6,5 procent. Het bedrijf heeft binnen het raamcontract met Deutsche Bahn de grootste order tot op heden in de wacht gesleept.

Nedap en Sif verloren 1,4 en 1,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.