Philips-aandelen stegen maandag met 10,5% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De vergelijkbare omzet groeide met 2% tot 4,5 miljard euro. Dit gebeurde ondanks een daling van de verkoop in China.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Philips:

Sterke vraag in Noord-Amerika versus afname in China

De vraag in Noord-Amerika bleef sterk, terwijl de Chinese vraag afnam. Philips wijst op Beijing’s streven naar zelfvoorzienendheid in kritieke technologieën als oorzaak van de zwakte in China.

CEO Roy Jakobs vertelde CNBC dat hij “bemoedigd” is door de sterke resultaten van het tweede kwartaal. Hij heeft “sterk vertrouwen” dat Philips zijn jaardoelstellingen van 3-5% omzetgroei zal halen.

Jakobs voegde toe:

Binnen een uitdagende macro-omgeving hebben we sterke margeverbeteringen bereikt, ondersteund door ons productiviteitsprogramma en verbeterd werkkapitaalbeheer.

Kostenbesparingen van 195 miljoen euro

Philips rapporteerde kostenbesparingen van in totaal 195 miljoen euro. Deze besparingen komen van operationele modelbesparingen, inkoopbesparingen en andere programma’s. Sinds 2022 voert Philips een reorganisatie door waarbij ongeveer 10.000 banen worden geschrapt, zo meldt Reuters.

Daarnaast heeft Philips een schikking van $1,1 miljard getroffen in een rechtszaak over defecte slaapapneaproducten. Jakobs noemde de schikking een “afsluiting” van de Amerikaanse rechtszaak. Hierdoor kan Philips zich weer richten op innovatie, hoewel andere rechtszaken buiten de VS nog doorlopen.

Bron: CNBC
Foto: iStock