De inflatie in de eurozone steeg onverwacht naar 2,6% in juli, volgens gegevens van het Europese statistiekbureau. Dit is hoger dan de 2,5% van juni en de voorspellingen van economen. De kerninflatie, die energie, voedsel, alcohol en tabak uitsluit, kwam uit op 2,9%, terwijl analisten 2,8% hadden verwacht.

Inflatie stijgt temidden van BBP groei

De inflatie in de dienstensector bedroeg 4% in juli, iets lager dan de 4,1% in juni. Ondanks deze lichte daling blijft de dienstensector een belangrijke aandrijver van de inflatie. Belangrijke economieën zoals Duitsland en Frankrijk zagen hun inflatie ook stijgen.

De inflatiecijfers komen slechts een dag na de publicatie van de gegevens over het bruto binnenlands product (bbp) van het tweede kwartaal van de eurozone. Hierbij meldde het statistiekbureau van de Europese Unie dat het in de drie maanden tot eind juni met 0,3% is gegroeid.

Dit was boven de 0,2% groei die door economen ondervraagd door Reuters werd verwacht, en dit kwam zelfs terwijl de grootste economie van de eurozone, Duitsland, een krimp van 0,1% meldde.

Focus op toekomstige rentebeslissingen

Beleggers zullen nu letten op hoe de Europese Centrale Bank (ECB) deze cijfers in overweging zal nemen bij toekomstige rentebeslissingen. De ECB hield de rente eerder deze maand gelijk na een verlaging in juni en liet de optie voor een verdere verlaging in september open.

Julien Lafargue, chief market strategist bij Barclays Private Bank, zei:

De hogere inflatiecijfers kunnen als een tegenslag voor de ECB worden gezien, maar we denken niet dat het de vooruitzichten voor renteveranderingen aanzienlijk verandert.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock