In het tweede kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal van 2024 vermoedelijk een iets hogere omzet geboekt dan in het eerste kwartaal, terwijl de marges nagenoeg gelijk bleven. Dit blijkt uit de analistenconsensus die het supermarktbedrijf zelf samenstelde en publiceerde in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag voorbeurs.

Gerekend wordt op een omzet van 22,1 miljard euro in het tweede kwartaal, in lijn met de 22,1 miljard euro een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2024 kwam de omzet uit op 21,7 miljard euro.

Het leeuwendeel van de omzet komt naar verwachting opnieuw uit de Verenigde Staten. De analistenconsensus schat die op circa 13,6 miljard euro. Voor Europa wordt gerekend op een omzet van 8,6 miljard euro.

In de VS was verder vermoedelijk sprake van een licht dalende omzetontwikkeling op vergelijkbare basis, denken de analisten. In Europa kwam de vergelijkbare groei vermoedelijk uit op 1,7 procent. De onderliggende marges worden ingeschat op 4,4 en 3,4 procent voor respectievelijk de VS en Europa, tegenover 4,6 en 3,2 procent in zowel het eerste kwartaal dit jaar als in het tweede kwartaal van vorig jaar.

De operationele winst van Ahold kwam volgens de analistenconsensus uit op 855 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat was 803 miljoen in het eerste kwartaal en 724 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2023.

Onderliggend rekenen de analisten op een operationele winst van 868 miljoen euro, met een marge van 3,9 procent. Deze marge lag in het eerste kwartaal van 2024 op 4,0 procent en in het tweede kwartaal een jaar geleden op 4,1 procent.

Onder de streep resteert volgens de consensus een nettowinst van 550 miljoen euro in het tweede kwartaal. Ofwel een winst per aandeel van 0,60 euro, tegen een winst per aandeel van 0,59 in het vorige kwartaal.

Outlook

Voor 2024 rekent Ahold nog altijd op een onderliggende operationele marge van meer dan 4 procent, ondersteund door het kostenbesparingsprogramma van de supermarktketen van meer dan 1 miljard euro.

De onderliggende winst per aandeel schat Ahold voor 2024 op hetzelfde niveau als in 2023. 

De vrije kasstroom schat Ahold in op ongeveer 2,3 miljard euro en de investeringen op 2,2 miljard euro.

De analisten gaan uit van een omzet van 89,4 miljard euro in 2024, een onderliggende operationele winst van 3,6 miljard euro en een bijbehorende marge van 4,0 procent.

Bank of America heeft eind juli het advies voor Ahold Delhaize verhoogd van Neutraal naar Kopen en stelde ook het koersdoel opwaarts bij van 31,00 naar 34,00 euro.

De analisten van Bank of America wijzen erop dat de ‘Growing Together’-strategie is bedoeld om tot 2028 een toonaangevende omzetgroei te realiseren en een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 9 procent per aandeel te verwezenlijken.

Ondanks herinvesteringen verwachten de analisten van de bank dat Ahold tussen 2025 en 2028 zo’n 9 miljard euro aan cumulatieve vrije kasstroom kan opleveren met een jaarlijks aandeelhoudersrendement van meer dan 2 miljard euro.

Het aandeel Ahold Delhaize noteerde dinsdag 0,4 procent lager op 29,28 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.