Na cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend overtuigend hoger, met winsten voor Ahold Delhaize en ABN AMRO na cijfers. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,2 procent op 876,93 punten.

Daarmee herstellen aandelen verder van de klap op maandag, toen beurzen wereldwijd onder druk stonden vanwege zorgen over een Amerikaanse recessie na tegenvallende banencijfers op vrijdag.

Ook de Amerikaanse aandelenmarkten lijken vandaag hoger te gaan openen. Het positieve sentiment werd vanochtend ondersteund door hogere koersen in Azië, met name in Japan, zo merkten analisten van Deutsche Bank op. De Nikkei-index won vanochtend 1,2 procent, nadat de index op dinsdag al met meer dan 10 procent steeg. Daarmee lijkt een groot deel van de verliezen van maandag alweer weggewerkt.

Vanochtend zei vicevoorzitter Shinichi Uchida van de Bank of Japan volgens persbureau Reuters dat de Japanse centrale bank de rentes niet zal wijzigen zolang de onrust in de markt aanhoudt. Met het oog op de grote volatiliteit zowel in Japan als op de internationale financiële markten, “is het noodzakelijk om voorlopig” geen nieuwe wijzingen door te voeren, zei Uchida.

“Daarmee lijkt hij de angel eruit te hebben gehaald”, zei investment manager Simon Wiersma van ING in een commentaar. “De forse koersstijging van de yen was namelijk de belangrijkste oorzaak voor de correctie op de financiële markten in de afgelopen dagen als reactie op het terugdraaien van de carrytrade. Een zwakkere yen geeft lucht omdat het verder (gedwongen) afbouwen van de carrytrade hiermee tot stilstand wordt gebracht.”

“Beleggers realiseren zich nu dat er fundamenteel eigenlijk niets is veranderd”, aldus CIO Tim Courtney van Exencial Wealth Advisors. “De macro-economische cijfers van de laatste dagen, vooral het banenrapport van afgelopen week, laten al langer een vertraging zien.”

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0920. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

In de AEX steeg Ahold Delhaize na cijfers met 4,7 procent. Volgens Jefferies overtrof Ahold de verwachtingen.

ABN AMRO zag de kwartaalrapportage met een kleine outlookverhoging beloond worden met een koerswinst van 3,3 procent. ING sprak van goede resultaten. Alleen Heineken liet een heel kleine verlies zien.

In de AMX won Just Eat Takeaway 6,8 procent na een koopadvies door JPMorgan. “Vanaf dit punt zal er een ommekeer komen voor het aandeel”, denken de analisten. Volgens hen mist de markt het feit dat de activiteiten van het “nieuwe Just Eat” zijn gestabiliseerd en ook dat de balans hersteld is en het bestuur goed op de kosten let. De bank zette ook OCI op de kooplijst, maar het aandeel kon een koerswinst eerder in de ochtend niet vasthouden. OCI verloor 0,6 procent.

JDE Peet’s en Air France-KLM verloren tot 0,8 procent.

Bij de small caps won Ebusco 5,7 procent en Heijmans 3,8 procent. PostNL was met een verlies van 3,6 procent de grootste daler in de AScX. Het aandeel levert al enkele dagen aan waarde in na kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.