Tech weer uit de gratie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend lager, waarbij techaandelen opnieuw de kop van jut waren. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,1 procent op 876,11 punten.

De verliezen volgen op een volatiele woensdag op Wall Street. Na een openingsrally konden de winsten aldaar niet worden vastgehouden. Uiteindelijk restte er verliezen van circa een procent voor de grootste indices.

“Alle drie de indices zijn nu in vier van de afgelopen vijf sessies gedaald. Aan de VIX-index kunnen we ook zien dat de volatiliteit voorlopig nog even aanwezig blijft”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

“De verhoogde volatiliteit van de afgelopen dagen kan zomaar eens een voorbode zijn voor de rest van het jaar. We hebben niet enkel te maken met toenemende economische zorgen en geopolitieke conflicten, ook de naderende verkiezingen in november zouden beleggers de komende maanden zenuwachtig kunnen houden. Historisch gezien neemt de volatiliteit richting verkiezingen meestal toe”, stelde de expert van Lynx.

Blekemolen verwacht dat beleggers vandaag extra aandacht kunnen besteden aan de wekelijkse steunaanvragen, na het banenrapport van vrijdag dat op maandag een scherpe verkoopgolf in gang zette. Economen geraadpleegd door Dow Jones verwachten 240.000 nieuwe werkloosheidsclaims, een daling ten opzichte van de 249.000 claims in de voorgaande week, merkte Blekemolen op.

Volgens analisten van SEB zijn techaandelen even niet in trek, terwijl ook een zwakke vraag bij de veiling van Amerikaanse tienjaarsobligaties op woensdag ook bijdroeg aan het negatieve sentiment.

Uit notulen van de laatste beleidsvergadering van de Japanse centrale bank bleek bovendien dat de leden het uitgebreid hebben gehad over het doorvoeren van meer renteverhogingen, nadat een eerste renteverhoging afgelopen week nog voor veel opschudding zorgde.  

Verder zorgde een oud-Fed-bankier woensdagavond ook voor wat paniek. 

William Dudley, voormalig voorzitter van de New York Fed, zei in een opiniestuk dat de Fed de rente zo snel mogelijk met 150 tot 200 basispunten moet verlagen. “Hoewel het misschien al te laat is om een recessie af te wenden, betekent treuzelen dat de risico’s onnodig worden vergroot”, zei hij. 

En deze woorden vielen niet erg goed in de markt.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend rond een niveau van 1,0938. De olieprijzen daalden met een half procent.

Stijgers en dalers

Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen was IMCD de grootste daler. Het aandeel verloor 2,9 procent. UBS verhoogde het koersdoel fractioneel, maar handhaafde het verkoopadvies. Verder daalden Besi en ASML 2,3 en 2,0 procent, ondanks een outlookverhoging van Tokyo Electron. 

Prosus, dat op zoek moet naar een nieuwe CFO, en NN boekten kleine winsten.

In de Midkap stonden beleggers op de banken voor SBM Offshore. De oliedienstverlener behaalde in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst, en stelde de outlook voor het lopende jaar opwaarts bij. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma en een nieuwe opdracht aangekondigd. ING sprak van sterke resultaten. Het aandeel won 13,9 procent.

Ook de cijfers van Corbion kregen een positief onthaal, met een winst van 2,9 procent. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel voor het aandeel te verhogen.

In de AScX verloor ForFarmers daarentegen 3,6 procent na cijfers. Ebusco won 3,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.