Azië noteert in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen.

De AEX stond donderdag nog lange tijd onder druk, na een terugval op Wall Street woensdagavond, maar de hoofdindex wist het verlies te beperken tot 0,2 procent op een slotstand 884,49 punten, nadat de index eerder op de dag nog onder de 873 punten handelde.

De aandelenmarkten kregen om half drie een flinke impuls dankzij de meevallende wekelijkse steunaanvragen in de VS. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 233.000, een daling van 17.000. De verwachting lag op 240.000 nieuwe aanvragen.

Nadat de tegenvallende werkgelegenheidscijfers van afgelopen vrijdag juist de recessievrees aanjoegen, en de aandelenmarkten zwaar onder druk zette, was dit een welkome meevaller.

Één zwaluw maakt echter nog geen zomer. “De zorgen zullen pas afnemen als er meer bewijs komt dat de Amerikaanse economie een zachte landing kan maken”, stelden analisten van Morgan Stanley.

De opluchting onder Amerikaanse beleggers was echter groot, en de S&P 500 index zette met een winst van 2,3 procent de beste dag van het jaar op de borden. Techbeurs Nasdaq won daarnaast 2,9 procent. 

“Na een daling zoals maandag die volgt op al wat zwakkere sessies, is het niet onlogisch dat de aandelenmarkten op een bepaald moment een rallypoging ondernemen, vanaf technisch zeer oververkochte niveaus”, zei beleggingsstrateeg Philip Gijsels van BNP Paribas Fortis.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend over de hele linie hoger, na de forse winsten op Wall Street.

Koploper is de Hang Seng index in Hongkong met een winst van 1,4 procent, gevolgd door Seoel en Sydney met stijgingen van meer dan een procent. Tokio en Shanghai noteren daarnaast slechts nipt hoger. 

In China bleken de consumentenprijzen in juli op jaarbasis met 0,5 procent te zijn gestegen, na een stijging van 0,2 procent in juni. Economen rekenden op een stijging van 0,4 procent. 

De producentenprijzen daalden in juli juist met 0,8 procent, net als een maand eerder. Deze prijzen dalen nu al bijna 2 jaar op rij.

De olieprijzen liepen daarnaast donderdagavond in New York op, en een vat WTI-olie werd 1,3 procent duurder op 76,19 dollar. Deze week is de prijs van het zwarte goud al met circa drie procent gestegen. De oliemarkt lijkt nu af te wachten of Iran het bij dreigementen houdt of Israël ook echt aanvalt.

Bedrijfsnieuws

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een koopadvies van Morgan Stanley voor Just Eat Takeaway. Eerder deze week kwam ook JPMorgan al met een koopaanbeveling voor de maaltijdbezorger.

De aandeelhouders van John Bean Technologies hebben hun steun uitgesproken voor de overname van Marel.

Flow Traders voltooide een aandeleninkoopprogramma van 15 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg donderdag 2,3 procent tot 5.319,31 punten, de Dow Jones index won 1,8 procent op 39.446,49 punten en de Nasdaq noteerde 2,9 procent hoger op 16.660,02 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.