Het grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld, het Noorse Government Pension Fund Global, heeft een indrukwekkende winst van $138 miljard geboekt in de eerste helft van dit jaar. De totale winst bedraagt 1,48 biljoen kroon. Dit resultaat werd vooral aangedreven door sterke rendementen op technologieaandelen.

Aandelenportefeuille behaalt 12,5% rendement

Nicolai Tangen, CEO van Norges Bank Investment Management, vertelde dat de aandelenbeleggingen een “zeer sterk” rendement hebben opgeleverd. Hij verklaarde:

“Het resultaat werd voornamelijk gedreven door technologieaandelen, dankzij de toegenomen vraag naar nieuwe AI-oplossingen.”

Het fonds, dat eind juni een waarde van 17,75 biljoen kroon had, zag zijn aandelenportefeuille een rendement van 12,5% behalen.

In tegenstelling tot deze sterke prestaties, hadden de portefeuilles voor vaste inkomsten en ongenoteerd vastgoed beperkte verliezen. De ongenoteerde hernieuwbare energie-infrastructuurportefeuille leed echter een negatieve return van 17,7%, als gevolg van hogere kapitaalkosten.

Geopolitieke risico’s kunnen aandelenmarkten beïnvloeden

Tangen waarschuwde dat de aandelenmarkten mogelijk niet zullen stijgen zoals in voorgaande jaren. Volgens hem zijn er nu meer risico’s door een “volledig andere geopolitieke situatie”. Dit kan invloed hebben op de wereldwijde aandelenmarkten.

 

Bron: CNBC
Foto: iStock