Neutrale start voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong vrijwel vlak. 

De aandelenmarkten in Europa koersten maandag, na een aanvankelijk terughoudende start van de handel, nog aardig hoger. Wel was er een gebrek aan impulsen. De AEX index noteerde bij de slotzoemer 0,4 procent in het groen op 908,85 punten. 

Maandagavond zette ook Wall Street zijn herstel voort, met een stijging voor hoofdgraadmeter S&P 500 met 1,0 procent. De Amerikaanse recessievrees is sinds vorige week weggeëbd, na sterke macrocijfers, terwijl meevallende inflatiecijfers de weg vrij lijken te maken voor renteverlagingen door de Federal Reserve.

Daarmee lijkt het ‘goldilocks’ scenario weer uit de kast gehaald. Hierbij gaat men ervan uit dat de Amerikaanse economie blijft groeien en de inflatie daalt naar de door de Fed gewenste 2 procent.

Beleggers wachten nu op nieuwe aanwijzingen over het rentepad van de Federal Reserve en denken die tijdens het Jackson Hole-symposium eind deze week te krijgen, specifiek wanneer Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag een toespraak houdt.

Hoewel Jackson Hole in het verleden vaker is gebruikt om belangrijke beleidswijzigingen aan te kondigen, is er voor Powell weinig ruimte om meer ‘dovish’ te klinken, volgens Swissquote Bank.

“Vorige week boekten de beurzen geweldige winsten, wat in historisch perspectief zeldzaam is. Vanaf het dieptepunt van begin augustus is de S&P 500-index met 8 procent gestegen. Zijn alle beren dus op het verkeerde been gezet?”, vroeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zich af.

De Japanse beurs koerste vanochtend krap twee procent hoger, terwijl de Chinese beurzen in het rood noteerden. De Hang Seng index in Hong Kong beperkte het verlies tot 0,3 procent. 

De People’s Bank of China liet vanochtend conform verwachting zijn belangrijkste rentetarieven, de zogeheten loan prime rates, ongewijzigd. De een- en vijfjarige rentes werden in juli nog met 10 basispunten verlaagd tot respectievelijk 3,35 procent en 3,85 procent, in een poging om de onder druk staande vastgoedmarkt te stimuleren.

Uit de notulen van het laatste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia eerder deze maand kwam daarnaast naar voren dat de centrale bank een renteverlaging op korte termijn “onwaarschijnlijk” acht. 

De olieprijzen stonden maandagavond in New York flink onder druk. Bij een settlement van 74,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 3,0 procent goedkoper.

Beleggers maken zich zorgen over de ontwikkeling van de mondiale energievraag. De geopolitieke spanningen, waar de olieprijzen de afgelopen tijd op stegen, nemen ondertussen af.

Richting de settlement zakten de olieprijzen maandag harder weg, nadat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken meldde dat Israël akkoord zou zijn met een plan voor een wapenstilstand in Gaza. Hamas moet het Amerikaanse voorstel nog wel accepteren.

In de Aziatische handel vanochtend daalde olie-future met krap een procent verder. 

Beleggers hebben in de loop van de ochtend onder meer oog voor de vrijgave van de Duitse producentenprijzen in juli, en de definitieve inflatie in de eurozone in juli. 

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 1,0 procent op 5.608,25 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op 40.896,53 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 17.876,77 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.